Med sine Precious Plastic-maskiner vil Mette Saabye udnytte Cape Towns affaldsressourcer til at skabe bæredygtige produkter. Projektet er målrettet et drengehjem, hvor de unge skal bruge maskinerne til at producere urtepotter og plastsnøre til kurveflet.
Tråde af gul plast flyder ud af en gennemboret møtrik i Mette Saabyes hjemmebyggede plastikmaskine. Med den smeltede masse afprøver hun drejeteknikker, hvor plasttråden lægger sig i blanke baner på de potteforme, hun har drejet på Træværkstedet.
Råmaterialet til prøvestøbningerne stammer fra kasserede rørkapsler. Men når Mette rykker projektet fra SVK til et drengehjem i Cape Town bliver kapslerne skiftet ud med plastaffald fra de sydafrikanske strande, hvor plastikmaskinerne skal give de unge brugbare færdigheder og samtidig udnytte områdets uudnyttede plastressourcer. Under sit ophold i Cape Town deltager Mette også i Design Indada 2017 – en international kunst og design konference.
Plastaffald upcyclet til værdifulde brugsgenstande
Maskinerne har Mette bygget med blueprints fra open source projektet Precious Plastic, hvis ambition er at gøre genanvendelsen af plastik til en tilgængelig teknologi. Med den første maskine bliver plasten flænset til et ensartet plastgranulat, mens den anden smelter plastmaterialet ved at føre massen forbi en række varmelegemer, der langsomt varmer op til 220 grader.
”Det er i princippet det samme som en 3D-doodler,” forklarer Mette.
I tråd med Precious Plastics program går Mettes projekt også ud på at upcycle affaldsplast til værdifulde brugsgenstande, der fremhæver plastens kvaliteter og mange muligheder.
”Jeg ville gerne have, at plasten fik et mere keramisk udtryk – at det ligner noget andet end plastik. Jeg har blandet andre typer plast i, der smelter ved en anden temperatur, så der også kommer nogle nister.”
En af udfordringerne med at arbejde med plastik er, at mange associerer det med et billigt materiale. Derfor arbejder Mette med designs, der giver produkterne værdi og forlænger deres levetid. Til projektet i Cape Town vil hun både dreje urtepotter og producere plasttråde, der sidenhen kan bruges i traditionelt kurveflet.
Træforme og drejeteknikker
Formene til potterne har Mette drejet af lindetræ oppe på træværkstedet. Træet er oliebehandlet, så plasten slipper og ikke sætter sig fast i overfladen. På formens kant har hun monteret fire skruer, så formen efterlader huller til ophæng. Herved sørger designet for, at man ikke sidenhen skal bore i urtepotten.
”Jeg skulle finde en produktionsmetode, som drengene kan bruge uden at være håndværkere,” forklarer Mette, mens hun gør klar til en ny støbning. ”Det kan være svært at holde fast i tråden i starten, for den ruller op, når man begynder at dreje. Så jeg skal se, om jeg kan få den til at hægte bedre fast ved at begynde oppe ved skruerne.”
Mette har eksperimenteret med variationer af boringsåbninger i maskinen, der giver hende forskellige trådstrukturer at arbejde med. Når hun strækker tråden, bliver den smallere og hærder hurtigere. Modsat kan hun udnytte at træformene holder plastikken varm, så lagene smelter sammen og danner en tæt flade.
”Så sørger jeg for at køre flere gange på kryds og tværs heroppe, så trådene smelter ind i hinanden, og vi får en stærk kant, der kan klare ophænget,” forklarer hun.