Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

På SVK arbejder billedkunstner Jacob Stangerup på sit hovedværk til soloudstillingen ”Proteus”, som vises på Halmlageret i Carlbergbyen i foråret 2014.

Udstillingen omfatter en suite af fotorealistiske malerier i storformat, udført med kulstøv på akvarelpapir fra ruller. Værkerne er individuelle kapitler i en historie, som alle refererer til de 3 furier fra den oldgræske tragedie ”Orestien”.

I Konserveringsværkstedet arbejder Jacob på hovedværket ”Alecto, Megaera og Tisiphone”, som er en triptykon på 3 x 190 x 150 cm. Værkets motiv er tre forvredne, antropomorfe skikkelser, der tager afsæt i tre mindre bronzeskulpturer, som Jacob lavede i Italien for 15 år siden, og som finder reminiscenser i både menneskelegemet og i dyreverdenen. De tre skulpturer forstørres til 180 cm. i højden, når de overføres til papiret. Motivets baggrund maler Jacob, så det i stil og materialitet imiterer damask.

Jacob vil gerne give beskueren en illusorisk fornemmelse af at stå i et mørklagt rum foran tre store bronzefigurer, der belyses fra tre separate lyskilder. Ved brug af pensel og knækviskelæder arbejder Jacob med at gengive bronzens materialitet og ramme de rigtige nuancer af lys og skygge. Han starter med at male de mørke områder. Dermed undgår han, at maleriet bliver for lyst. For at understrege den illusoriske virkning vil udstillingsrummene på Halmlageret blive mørkelagt, og de tre figurer belyst som i et teaterrum.

Trækullet egner sig godt til at male i store dimensioner, og det var en stor åbenbaring, da Jacob opdagede kullets kvaliteter for ti år siden. Kullet giver desuden Jacob den rette tyngde i billedet.

Ulempen ved at male med trækul er al den støv, som arbejdet medfører, og som betyder at Jacob er nødsaget til at anvende maske.

Det tager Jacob ca. 3 uger at lave hver figur, og Jacob tilrettelægger arbejdet i værkstedet efter faste rutiner og klare deadlines.