Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I Store Formater arbejder kunstnergruppen Hesselholdt & Mejlvang på to separatudstillinger til henholdsvis Norrtälje Konsthall i Sverige og Turku Kunstmuseum i Finland. Begge udstillinger kredser om nationalisme, patriotisme, magtsymboler og flag, og tager form som totalinstallationer, hvor en række forskellige medier inddrages.

Hesselholdt & Mejlvangs arbejde på SVK består primært i udvikling og produktion af værker til udstillingen ”Pomp and Ceremony” på Turku Kunstmuseum. Idéen er at pynte museet op, som var en overdådig valgfest ved at finde sted.

I museets 17 meter lange udstillingsrum skal gigantiske bølger af forskellig slags hudfarvet stof falde ned fra loftet, som et hav af barokke guirlander. I Store Formater har Hesselholdt & Mejlvang mulighed for at hænge store mængder tekstil op i loftets bjælker, og eksperimentere med forskellige bølge-formationer. ”Målsætningen er at få stoffet til at tage magten over rummet, og overvælde beskueren med en vulgaritet, som den der kendetegner barokkens formsprog.”

Hesselholdt & Mejlvangs arbejde med stoffet kræver ikke særlige sy-tekniske færdigheder. ”Det handler ’bare’ om at få syet en masse uden hensyntagen til, om syningerne ser pæne ud.”

Den ’hjemmelavede’ æstetik er en del af værkets udtryk, men selvom Hesselholdt & Mejlvang ikke stiller høje krav til syningerne, så er der andre vanskeligheder knyttet til arbejdet med stoffet: ”Stof er ikke nødvendigvis et interessant kunstnerisk objekt i sig selv, og det kræver derfor enormt meget opmærksomhed, hvis det skal se fedt ud.”

Parallelt med guirlandeproduktionen laver Hesselholdt & Mejlvang en række vægobjekter i patchwork, som skal hænge på væggene i det store udstillingsrum. ”Disse værker skal have et mere arkitektonisk og delikat udtryk som kontrast til de visuelt overvældende guirlander.”

I atelieret på SVK producerer Hesselholdt & Mejlvang desuden en lille serie forstørrede ler-replika af den legendariske, bølge-formede vase lavet af den finske arkitekt Alvar Aalto. De overdimensionerede og massive keramiske vaser skal stå i et mødelokale bag det store udstillingsrum. Ler-vaserne former Hesselholdt & Mejlvang i forskellige typer ler på baggrund af en lille kopi af den originale vase. Når ler-vaserne er blevet brændt, glaserer de dem med hudfarvet glasur.

Arbejdet på SVK ligger i forlængelse af Hesselholdt & Mejlvangs vante praksis, idet både ler og tekstil er blandt deres foretrukne materialer. Farvemæssigt er der dog sket en forandring i det aktuelle projekt, hvor den gennemgående kolorit er den skandinaviske hudfarve og ikke sort, rød og hvid, som har domineret mange af kunstnerduoens tidligere projekter.