Arkitekt Nikolaj Thrane Carlsen har opnået stor succes med sit afgangsprojekt, et bæredygtigt loungemøbel i tang, fra Kunstakademiets Arkitektskole i 2017. Endda så stor, at han har måttet lave endnu en udgave af møblet, fordi flere parter har ønsket at udstille det samtidigt.
I november vandt Nikolaj Thrane Carlsen Nordic Design Competition for Danmark, og i den forbindelse var loungemøblet i december udstillet i den nordiske pavillon under den internationale finale i Polen ved COP24. I hele 2019 udstilles det på Design Werck, og eftersom Læsø Museum ligeledes har ønsket at udstille stolen fra februar til december i år, har han skabt en stol mere.
For lige netop Læsø Museum kunne han ikke sige nej til. Læsø og dens unikke tanghuse – huse med tag lavet af ålegræs – har nemlig spillet en vigtig rolle i udviklingsprocessen af tangmaterialet samt fungeret som inspiration til møblets udseende.
Selvudviklede materialer og værktøjer
I sit afgangsprojekt arbejdede Nikolaj Thrane Carlsen med at udvikle et bionedbrydeligt kompositmateriale af tang til eksempelvis at kunne anvende i møbelbranchen. Hovedmaterialet er ålegræs, de øvrige er carrageentang (en rødalge) i pulverform og vand. I loungemøblet bruger han tangmaterialet til selve stoleskallen. Han blander carrageentangen med vand, så det bliver til en geleagtig masse, hvorefter han blander ålegræsset i og dermed opnår en slags ’tang-dej’.
Skallen formes på en CNC-fræset støbeform i flamingo og tørres med hans selvbyggede ovn – en varmeblæser, der cirkulerer 80-90 grader varm luft rundt for at transportere fugten ud. I og med skallen består af et levende materiale, er selve tørringsprocessen vigtig, da den ellers kan trække sig sammen og således ikke være mulig at benytte som stol. Når skallen er helt tør er den robust, men ved kontinuerligt brug kan det dog være nødvendigt med en form for behandling. En miljøvenlig af slagsen vel at mærke.
Blik for bæredygtighed
I den nye produktion af møblet har Nikolaj Thrane Carlsen forsøgt at forbedre det rent konstruktionsmæssigt ved at ændre blandingsforholdet og lave selve skallen tykkere. Derudover har han valgt at fremstille stellet af bambus i stedet for eg. Bambus er særligt anvendeligt til bæredygtig produktion, eftersom det er en hurtigt voksende plante, men i dette tilfælde har han faktisk valgt at genbruge et gammelt gulv. At bambussen derudover er en græsart ligesom ålegræssen giver møblet et fint, sammenhængende udtryk.
Genbrugstanken er i det hele taget helt central for Nikolaj Thrane Carlsens projekt. Foruden at anvende bæredygtige materialer, der gør ansvarlig bortskaffelse mulig, har han konstrueret møblet således, at det hurtigt og enkelt kan skilles ad med en unbrakonøgle. På denne måde er det ligeledes muligt at genanvende de enkelte dele, møblet består af, i nye sammenhænge.
Skrevet af Cecilie Aaby