Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nattens Gaspard – Fantasier i Rembrandts og Callots manér er titlen på den første komplette danske udgave af Aloysius Bertrands (1807-1841) bizarre bogværk Gaspard de la nuit (posth. 1842). Oversat, kommenteret og illustreret af Mark Holm Møller. Projektet på SVFK angår den billedlige del af denne digtsamling i prosa, som er litteraturhistoriens første.

Nov. 2017

”De er romaner fortættet til en side eller to. Der løsner sig fra dem et helt menneskelivs
længsel og tungsind, lykke og smerte, minder og håb.”

Bogen som sortekunst

Litteratur til side. Prosapoesien har ej hjemme her, men derimod, som Baudelaire bemærkede, i drømmen om at bryde de belletristiske lænker og udtrykke selve livet. Denne umulige kunst er udgangspunktet for værkets halvtreds fantasier, der springer rundt i tid og sted og med sin sproglige musik toner ud i snart skælmske, snart surrealistiske scener. Projektets formål er at indkredse bogens fysiske udformning og sætte passende billeder på disse tindrende teksttableauer.

Skrækromantik i den mekaniske reproduktions tidsalder

Bertrand har her til lands nydt begrænset opmærksomhed. H.C. Andersen. Georg Brandes. Torben Brostrøm i nyere tid. I Frankrig er han udødeliggjort gennem Baudelaire, Mallarmé, Breton og andre som fornyer og digterisk elegantier. Projektet drejer sig dog mindre om at støve et kanoniseret navn af, end om at give en kvalificeret præsentation at et originalt værk, hvis skygge strækker sig langt ind i nutidens kunst, og hvis kompositioner fortsat kan skænke inspiration.

Med løvværk, dyr og snørkler

Den illustrative del af værket tilvirkes, som den typografiske, med forfatterens efterladte instrukser i mente. Hvor udførlige disse anvisninger end er, kunne flere ornamentale indramninger i praksis fungere. Kulørte som middelalderens illuminerede manuskripter eksempelvis. Her er de dog sorte og gennemgående gotiske. På SVFK eksperimenteres der således med grafik. Snit. Højtryk. Trykkene udføres på bøttepapir med sort oliebaseret sværte og bliver til på grafikværkstedets mastodontiske trykke. Sammen med håndtegninger og monotypier skal de ledsage raderinger af Rembrandt og Callot og fuldende bogens groteske galleri.

NATTENS GASPARD. Fantasier i Rembrandts og Callots manér.
Oversat, kommenteret & illustreret. 288 sider. Forlaget Multivers. 2.2.2022.
www.multivers.dk/product/nattens-gaspard