Med projektet ”Mindbending Sculpture” arbejder Marie Bancks på at videreudvikle sit grafiske formsprog med fremstillingen af en flerdimensionel metalskulptur.
Maj 2015
Marie Bancks har under sit ophold i SVKs metalværksted eksperimenteret med materialer og svejseteknikker, der både udviklede og udfordrede hendes tredimensionelle, grafiske formsprog. Det har resulteret i en metalskulptur, konstrueret af jernstænger, der er langt større end de formater hun tidligere har arbejdet i.
Marie Bancks er oprindeligt uddannet billedhugger, men har i mange år beskæftiget sig med maleriet som sin primære kunstform. I forbindelse med en soloudstilling sidste år, søgte hun tilbage til det skulpturelle og fremstillede fem mindre skulpturer, hvoraf de to var lavet i jern. I den proces opstod hendes nysgerrighed på materialet og lysten til at eksperimentere med langt større dimensioner.
Maries intention var at konstruere en skulptur, der i sin grafiske form fremstår som en rumlig stregtegning, lavet af blot én enkelt streg, der knækker i forskellige vinkler og retninger, for til slut at møde sig selv igen og fuldende en kompleks form.
Selve arbejdsprocessen har været udpræget intuitiv og drevet af løbende materialeundersøgelser, for derved at afprøve, hvordan hun kunne konstruere en skulptur i to meters højde, som kan stå stabilt uden at miste form.
Skulpturen består af 12 firkantstjernrør i forskellige længder, som Marie har overfladebehandlet for at opnå en helt mørk, næsten sort farve til imitation af en streg. Overfladebehandlingen er en langsommelig proces, der først og fremmest består i at ruste stængerne. Marie har fremskyndt rusten ved at spritte stængerne af og grundigt slibe dem med sandpapir. Herefter har hun sprayet dem med saltvand og ladet dem ligge udenfor til at ruste i op til syv dage. Til at opnå den sorte farve er de rustne stænger efterfølgende blevet varmet op og behandlet med linolie.
Herefter har Marie arbejdet med vinklerne. Hver ende på jernstængerne er skåret til med en stor metalsav, således at enderne kan svejses sammen i forskellige vinkler. Udfordringerne i denne del af arbejdsprocessen er mange. Metalsaven kan save maksimalt 45 grader, men eftersom Marie skal bruge forskellige vinkler til at skabe de mange ’knæk’ i konstruktionen, skal vinklerne skæres i forskellige grader. Det resulterede i et tidskrævende slibearbejde ved håndkraft. Til at sikre at skulpturens ender møder hinanden til slut, er kompositionen altafgørende. Hvis én jernstang peger fem centimeter i den forkerte retning, vil skulpturens næste hjørne ligeledes bevæge sig fem centimeter.
I løbet af sit ophold på SVK brugte Marie en uge på udelukkende at eksperimentere med svejsning af hjørnerne for at finde frem til den rette fremgangsmåde. Grundet skulpturens størrelse har Marie svejset samtlige vinkler med en mobil TGI-svejser. Svejsningen var ligeledes en både tidskrævende og udfordrende proces. For at kunne svejse hjørnerne helt sammen skal stængerne sidde i spænd, så hjørnerne ligger fuldstændigt tæt op ad hinanden. Det kræver enten en hjælpende hånd eller i enkelte tilfælde, stiger og snore eller andre materialer, Marie har benyttet til at fiksere skulpturen.
Formålet med Maries ophold på SVK var som udgangspunkt at eksperimentere med den grafiske form og undersøge, hvor materialet ville tage skulpturen hen. Men undervejs i processen har hun indgået en udstillingsaftale med galleri Christoffer Egelund, der planlægger at udstille skulpturen i sit galleri henover sommeren.