Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Billedkunstner Annarosa Krøyer Holm har på SVK arbejdet på en væginstallation. Installationen udstilles som en del af projektet Unravelings på |meter|. 

Udstillingsprojektet er et samspil mellem Annarosas værk Hvid[mə] Archive – en tværfaglig samling af tekster og værker, der forholder sig kritisk til hvidhed – og det faktum, at det i 2017 er 100 år siden at Danmark solgte de tidligere Dansk Vestindiske Øer til USA. Udstillingsprojektet ændrer sig undervejs i udstillingsperioden, og består af tre dele: En solo-udstilling med Annarosa, en gruppeudstilling kurateret i samarbejde med meters kuratorer og en duo-udstilling med kunstneren La Vaughn Belle og Annarosa. På SVK arbejder Annarosa særligt med væginstallationen, som skal være en del af solo-udstillingen. Værket er en videreudvikling af Annarosas afgangsværk Chromofobi (frygten for farver) fra 2014.

Test i gips og mørtel
Værket skal laves i Decoliss, en ren kalkmørtel, der giver en poleret, glat overflade. Da materialet er vanskeligt at arbejde med, har Annarosa lavet tests i samarbejde med en professionel murer. I atelieret på plan 5 fylder 10 gipsplader i målene 90 x 240cm gulvet, og på dem testes forskellige farver, former og mønstre. Planen er desuden at teste forskellige indridsninger af tekstbidder og tegn.

Formerne i gipspladerne udhugger Annarosa i hånden med en mejsel, og det er et langsommeligt at arbejde at komme de cirka 3 mm ned i pladen. Der er forskellige variationer af firkantede former; kvadratiske, rektangulære og et grid. Når formen er fundet opbygges overfladen i lag; først med en hæftemørtel, som binder den fine kalkmørtel til gipspladen og udjævner ridserne i gipspladen. Herefter påføres et meget tyndt lag af kalkmørtlen, hvilket giver en marmorlignende overflade, som glittes spejlblank.

Værket til udstillingen skal holdes i den hvide farve, men i atelieret eksperimenteres også med fem oxidfarver, som skal danne udgangspunkt for en ny serie af værker i fremtiden.

Montering i udstillingsrummet
Væginstallationen bliver cirka 0,7 x 3,5 m og skal laves direkte ind i udstillingsrummets hvide vægge. Udstillingen åbner således med et tilsyneladende tomt udstillingsrum. Opdager man værket, drages man ind i det via den spejlblanke overflade, og teksten som er indridset. Indridsningerne skal ligeledes laves i hånden, og bliver kritiske uddrag og citater fra Hvid[mə] Archive, som også er med på udstillingen.