Jakob Ingemansson har arbejdet i træværkstedet på sit projekt med arbejdstitlen ’Lys fra kilden’, hvor han vil bruge en meget kalkholdig kilde i Sydfrankrig til at fremstille lamper.
Siden 1822 har syv generationer af kunsthåndværkere udnyttet en kilde til at fremstille relieffer i kalksten. Familien opstiller støbeforme i gummi på aflejringsstiger, bygget til formålet, og lader kildens vand risle ned over formerne, indtil aflejringerne har taget samme form som gummiformene.
Lampe af drypsten
Metoden har ligheder med de aflejringer man finder i en drypstenshule, men da koncentrationen af kalk i kildens vand er usædvanlig højt, går processen meget stærkere end det ville gøre i en drypstenshule. Et 10 millimeter tykt lag kalksten, der ville tage omkring 100 år at fremstille i en drypstenshule tager således kun et enkelt, når man bruger vandet fra kilden.
Da Jakob læste om fremstillingen af kalkstensreliefferne i en bog, blev han interesseret i at benytte metoden i en designmæssig sammenhæng til at fremstille brugsgenstande. Han kontaktede familien, der var meget interesserede i et samarbejde.
Formgivning
Under sit ophold ved SVK arbejder han på træforme til at støbe de silikoneforme, der skal placeres i på aflejringstigerne under kildens vand. Jakob har brugt CNC-fræseren til at udskære træet til en form, som han vil bruge til at støbe silikoneflader, der skal samles til endnu en form. Før sit ophold havde han allerede lavet støbeform, som han nu videreudvikler. I marts tager han den færdige silikoneform med til kilden, hvor den bliver efterladt på aflejringsstigen i 8 måneder, til kalklaget er tykt nok til, at det kan fungere som en lampe.
Kildens vand løber udenpå formen, og der vil blive skabt små krystaller på ydersiden af lampeskærmen, hvorimod indersiden får en anderledes blank overflade. Mens kalkaflejringerne langsomt vokser til på formene, flytter familien dem rundt, så aflejringerne bliver regelmæssige. Den færdige lampe vil få et translucent udtryk, men på grund af den lange tid, det tager at producere lampen, ved Jakob endnu ikke, præcis hvordan lampen kommer til at se ud, eller hvordan dens lys bliver. Han glæder sig til at se den færdige lampe og til at undersøge, hvordan lyset bliver med forskellige pærer.
I samarbejde med naturen
Selvom silikoneformene jævnligt bliver flyttet på gennem de otte måneder, det tager at fremstille lampen, er kilden Jakobs vigtigste samarbejdspartner, og han kan godt lide ideen om at arbejde i samarbejde med naturen. Projektet kredser om at bruge jordens ressourcer fornuftigt og respektfuldt, og derfor kan silikoneformen genbruges.
”Jeg kan godt lide ideen om at bruge naturens ressourcer på en ordentlig måde, og om at komme tæt på naturen. Derfor er det vigtigt for mig, at man kan bruge støbeformen igen og igen”.