Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fra Mørket

Velkommen til SVFKs projektdatabase – en direkte udveksling af kunsteriske arbejdsprocesser.
Indtast navn, teknik eller materiale i søgefeltet og gå på opdagelse i mere end 2000 projektbeskrivelser.

Under sit ophold på Statens Værksteder har strikdesigner Marianne Johnstad-Møller udviklet en serie strikkede objekter, der udstilles i Officinet ved Danske Kunsthåndværkere i Bredgade i 2010.

De skulpturelle objekter tager udgangspunkt i samspillet mellem materialer og håndværk og trækker på inspiration fra dybhavets verden med gopler som visuelt forlæg; de stemninger, den undren og fascination som goplers forunderlige skønhed og dansende bevægelser kan vække kommer til udtryk i projektet. Yndefulde, smukke og farlige. Lysende i mørket, svævende, gemt i dybet. Samtidig handler det om det forunderlige i opdagelsen af det mangfoldig liv og den skønhed, der eksisterer hvor vi ikke ventede det fandtes og om pludselig at være i stand til at se det, der ellers var skjult for en.

Projektets overordnede temaer beskriver Marianne Johnstad-Møller således: ”Poesi. Sansninger. Lag på lag – på lag – på lag – på lag. Det, der træder frem af mørket eller ind i lyset. Transparens. Det der svagt anes, det der er gemt, og det der forbliver usynligt. Jeg vil arbejde med forskellige grader af gennemsigtighed og forskellige måder at danne lag på, for at lege med hvilke skulpturelle udtryk, der kan skabes form – og stemningsmæssigt.”

Teknikken er hovedsagelig strik, men blandet med andre teknikker; materialerne varierer mellem garn, stof, glas og metal for at den sanselige oplevelse bliver mangfoldig og kompleks. ”Jeg har foldet i stof. Trykt, malet og limet på stof og ukartet fåreuld. Jeg har skåret og klippet i stof, jeg har broderet på stof. Jeg har strikket på maskine og leget med materialernes egenskaber og udtryk” forklarer Marianne Johnstad-Møller. Den færdige serie af værker, – som har fået den endelige titel ”Fra Dybet”-, giver et nyt bud på hvad strik kan og leger med hvordan det kan bruges som medie og visuelt udtryk.