Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tomoko Omata, med kunstnernavnet Ouma, har siden 2013 rejst verden rundt og fotograferet himlen. 1752 fotografier fra 18 lande. Bearbejdningen af det fotografiske materiale finder sted på SVK og indgår i en større udstilling af Oumas arbejde. Den samlede udstilling vises på Nicolas G. Hayek Center i Tokyo, den 1. – 11. november 2018.

Ser vi ikke alle på den samme himmel? Er himlen ikke ét hele eller kan den deles op i stykker? I undersøgelsen af himlens skønhed, har Ouma rejst rundt til en række tilfældigt udvalgte lande, steder hun tidligere har besøgt som rejseguide eller på residency-ophold. Imens hun opholder sig i Danmark, er det hensigten at tage flere himmelfotografier i København og Skagen.

Et ophav i vores celler
Ouma er oprindeligt uddannet dyrlæge og deraf kommer en stor entusiasme omkring forskningen af celler. Med udgangspunkt i cellen – livets mindste enhed – og hvordan cellerne udgør den samlede krop, arbejder Ouma med en opdeling af enheder i collager for så at samle det til et værk, hvor enheder udliciteres til andre.

En LEGO- inspireret himmelcollage
Not BLUE Not Sky bliver til fire værker; alle bestående af de mange fotografier samlet på forskellig vis – som én himmelcollage.

Ouma har organiseret billederne efter tid og sted i mapper på computeren. I Photoshop vælger hun et ensartet sted på himlen, hvor der ikke er skyer, så himlen står rent frem. Det klippes så ud i en pixel og sættes ind i et lærred i Photoshop. I Photoshop samler Ouma pixel udklippene i en tidslinje, der er bestemt efter, hvornår billedet er skudt. Lærredet i Photoshop fungerer således som et arkiv over pixel- udklippene, hvor hun altid kan tjekke, hvor og hvornår himlen på hver pixel, er fotograferet. Dernæst printes lærredet og hver pixel klippes manuelt ud i 1 cm3. Igen skrives tid og sted på bagsiden, så der er styr på fotografiernes oprindelse. Ouma forsøger hele tiden at variere, så der både er udklip fra dags- og nattehimmel.

De uendeligt mange udklip samles nu til tre værker; ét hvor udklippene blandes og sættes tilfældigt sammen, ét hvor de sammensættes ud fra Oumas egen æstetiske sans, og ét hvor hun lader publikum sammensætte udklippene, som at lege med LEGO – ”Alle kan på den måde skabe deres egen himmel.”

En fotogardin-installation
Efter Ouma opdagede, at man kan printe på transparent papir på SVK, har hun eksperimenteret med at printe himmeludklippene på transparent papir, der syes sammen med transparent tråd, så de samlet skaber et rundt gardin som et fjerde installatorisk værk.

 

Skrevet af Fanny Menaka Dons