”Jeg vågner op på gulvet, jeg spiser på gulvet, jeg arbejder på gulvet og jeg falder i søvn på gulvet” – en sparsom levemåde kan være en udfordring, når der er gæster hos møbeldesigner Anker Bak. Derfor har han designet en foldestol med målet om både funktion og æstetik i en typisk betragtet ’nødløsnings’- stol
Hvorfor lige en foldestol? Der er to grundtanker bag Anker Baks foldestol. For det første, så ønsker Anker at designe en stol, der kan være et komfortabelt alternativ til hans gæster frem for gulvet. Samtidig skal der være mulighed for, at den kan foldes sammen og stilles væk, så den kun er fremme efter behov. Den anden grund- tanke er den, at den skal præsenteres for det Japanske marked og her er den ikke ment som en gæstestol, men derimod en almindelig spisebordsstol:
“I princippet er det en ganske almindelig foldestol, men den tager samtidig udgangspunkt i levemåden i Japan – det at man lever ekstremt kompakt, så alle møbler skal helst kunne foldes sammen og stilles væk.”
Så mens man normalt betragter en foldestol som et kompromis og som oftest i begrænset kvalitet og æstetik, så skal Ankers foldestol være et alternativ til den ‘rigtige’ stol. Dermed skal den gave æstetikken, komforten, kvaliteten og funktonen som en helt almindelig stol, når den står fremme, men samtidigt fylde minimalt, så den nemt kan gemmes væk.
Foldestolens konstruktion
Stolen er lavet i ask og en smule rustfrit stål. Anker anvender ofte enten ask eller eg og i dette tilfælde har et vigtigt kriterie været brugen af en hård træsort. Anker har en tidligere prototype stående på træ- værkstedet, men bortset fra designet af benene er alt lavet om. En stor del af stolen er lavet i formspænd, nemlig kopstykke (armlæn), sæde og et lille rygstykke. Imens benene er massivt ask.
”Mange af de ting jeg laver er faktisk formspænd, fordi man kan lave noget, der er ret let og stabilt, men stadig virker let i sit udtryk.”
Formspænd er en masse tynde lag træ (også kaldet finer) som man presser sammen i en form, med lim mellem alle finerlagende. Træet vil derefter holde sin form, når limen er tør. Særligt interessant ved stolen er yderligere, at Anker har anvendt en teknik, som ikke bruges så ofte. Teknikken går ud på, at Anker har tilspidset nogle af finerlagende, så de tilsammen danner en kile, når de er limet sammen. Udtryksmæssigt kan man se det på armlænet, hvor tykkelsen/linjen varierer – starter tykt (24mm) i siderne og bliver tyndere (12mm) på midten. Kopstykket gå derfor fra 24-12mm, hvor det møder rygstykket på 12mm som fortsætter ned i det 12mm tykke sæde.
Stolens sæde har et stykke fransk flet af bambus. Derudover har stolen en hank i fronten af sædet, der både har en funktion i forhold til nemt at kunne bære og flytte stolen, men også et æstetik udtryk, som Anker godt kan lide.
”Det allersværeste har været at få leddene til at stemme med hinanden, så det hele kommer til at glide”
Anker har prøvet sig frem ved at tegne på computer og her har han lavet forskellige tegninger af leddene for at finde den rette sammensætning. Han tegner typisk ikke på computer, men har netop valgt denne teknik for at sikre sig at folde-funktionen er stabil og virker. Alle punkterne på sidestykkerne skal passe helt nøjagtigt i forhold til hinanden, så Anker har derfor været nødt til at forøge ryggens hældning en anelse mere end man gør på almindelige stole.
Skrevet af Fanny Menaka Dons