Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I metalværkstedet på SVK har Amanda Betz arbejdet med lys og design. Hun er i gang med at udvikle tre forskellige lamper med LED-belysning som fællesnævner. 

Jan. 2015

Amanda Betz’ tid på SVK har været præget af undersøgelser af LED-belysning og dens muligheder. Hun har arbejdet på udviklingen af tre lamper og udover at skabe prototyper, skal dele af projektet udstilles til maj 2015 på galleriet Superobjekt.

”Konkret udvikler jeg på en LED drevet væglampe. Ved brug af LED som lyskilde kan jeg arbejde med en meget smal væglampe, som kan fremstå som et lysende billede på væggen.”

Amanda har arbejdet på et LED-armatur i aluminium. Lyskilden, LED-strimmel, kan krummes eller bøjes, hvilket giver spændende muligheder for belysning. Når et armatur skal designes, er der basale forhold at tage hensyn til: F.eks. er det vigtigt at materialet ikke brænder, når det udsættes for varme, og der skal være mulighed for at skjule transformeren, der er nødvendig, når lampen tilsluttes 220V. Amanda har valgt at lave armaturet i aluminium, da det er et enkelt, pænt og let materiale, der er varmeledende, og hvis pris er fornuftig.

Inspirationen til udformningen af lampen kommer fra mekanismen i en broderiramme. Ved hjælp af en spændeskrue spændes tekstilet op, og den funktion indarbejder Amanda i væglampen. Ved hjælp af en simpel ramme og vævet metal kan hun teste forskellige ’filtre’ og skyggeeffekter. Rammen er udført på metalværkstedets pladevalse og det vævede metal har hun bestilt hos en forhandler i Italien. Ved at lægge to lag metal over hinanden, vil hun forsøge at opnå en moiréeffekt.

Amanda har også arbejdet med LED og tekstil. I en form for lysekrone eksperimenterer hun med at graduere lys via farvede tekstiler. Igen forsøger hun at opnå en moiréeffekt ved at lægge gardiner i lag.

Den sidste lampe som Amanda har arbejdet på er en slags standerlampe, der kan åbnes op og bruges som skillevæg udført i tekstil.

Dele af projektet skal udstilles på en gruppeudstilling om lys i designgalleriet Superobjekt, hvor belysningsproducenten Louis Poulsen er sparringspartner.