I Turboladen arbejder Charlotte Thrane på sit bidrag til Sculpture by the Sea. En kunstevent hvor en række værker over fire uger placeres langs en sti ved kystlinjen i Aarhusbugten. De skulpturelle værker er stedsspecifikke og går i dialog med omgivelserne. Charlotte Thranes bidrag er en videreudvikling af projektet Overlap.
Dec. 2014
”Med Overlap tog jeg udgangspunkt i rusernes former, farver og teksturer og skabte en æstetisk (snarere end en funktionel) komposition af net syet om stålbøjler, hængende på en ramme.”
Projektet udførte Charlotte Thrane til Sommerskulptursøby 2014 – en skulpturbiennale på Søby Havn, Ærø. Charlotte forsøgte at efterligne rammerne, som fiskere bruger til at tørre ruser på, men med et æstetisk udtryk og opstillet som en installation på havnen.
Charlotte Thranes bidrag til Sculpture by the Sea 2015 er fem stedsspecifikke netkonstruktioner, som skal hænge i hver sit træ på en skråning, som strækker sig fra stranden op til skoven. Derfor er Turboladen ideel at arbejde i, da den tillader Charlotte at arbejde op i højden. På symaskiner og i hånden sys netkonstruktionerne af tyl, som Charlotte selv har bleget og indfarvet i de valgte farver. At arbejde med baner af tyl på op mod 130 m i længden kræver sit, og udfordringen ligger i syarbejdet.
Der opstår et møde mellem de funktionelle ringe fra fiskernes daglige praksis og det æstetiske, indfarvede tyl. I tyllets netstrukturer, der sys omkring bøjler af stål, som normalt bruges til fiske-ruser, ligger der en reference til fiskeri og havet. Charlottes håb er dog, at værket vil overraske, fordi nettene placeres i træer snarere end ved vandet, og at beskueren vil gå på opdagelse i nettenes former, farver, transparens og omgivelser.
Hver del er udformet forskelligt og har forskellige udtryk og temperamenter; en er åben som en tragt, en anden er lukket om sig selv og i en tredje fletter ringene sig ind i hinanden. Værket indeholder dermed en række strukturelle undersøgelser, og formerne er organiske og abstrakte.
Charlottes intention med værket er at gå i dialog med de umiddelbare omgivelser og invitere beskueren til at fokusere på omverdenens farver, former og teksturer. Samtidig inviterer værket også til en sanselig, kropslig oplevelse. Netmaterialet bruges, fordi det er delvist transparent, og omgivelserne kan ses gennem materialet. Værk og omgivelser påvirker hinanden, og grænsen, for hvor værket starter og slutter, bliver flydende.