Designer Peter Johansen har arbejdet på tre forskellige projekter – alle med enkle konstruktioner og materialernes egenskaber i centrum. Som Peter selv formulerer det: ”Det er i grænselandet mellem funktionen og konstruktionen, at magien for mig opstår.”
De tre projekter som Peter Johansen har arbejdet på er; stol i tråd, lille bord i massivt træ & krydsfiner og en taburet til Snedkernes Efterårsudstilling 2018. Vores samtale forud for denne projektbeskrivelse er koncentreret omkring stolen og bordene.
Trådens enkelhed og styrke
Udgangspunktet for stol i tråd er de mange tråd-konstruktioner, der bruges under lampeskærme. Tynde og spinkle, men stadig stærke og med en central betydning for helheden. Usynlig for vores blik, dog med sin helt egen æstetik.
”De er præcise i deres formsprog. Der er tråd, hvor det nødvendigt. Enkle, men stabile og det sprog ville jeg gerne overføre til en stol.”
Igennem eksperimenter med tråd som skitsemateriale er Peter endt ud med en stol, der mimer lampeskærmskonstruktionen, men som et komplet møbel. I begyndelsen lagde Peter ud med nogle konstruktionsprøver, der lå forholdsvis tæt op ad af en normal lampeskærm. Han ønskede dog ikke en alt for direkte oversættelse og har derfor arbejdet videre med et langt mere forenklet udtryk – ”Jeg efterstræber den sublime enkelhed”.
I Peters arbejde med konstruktionen optræder mange overvejelser omkring trådens anvendelsesmuligheder og fleksibilitet. På nuværende tidspunkt overvejer Peter, hvorvidt han skal forfølge en konstruktion med et særligt møde mellem ben og ryg, hvor ryglænet er placeret direkte på bagerste ben. Denne mulighed vil gøre det muligt at fiksere ryglænet med tråd og klodser, begrænse antallet af skruer og derved tilføre stolen en anden form for fleksibilitet.
Peter har endnu ikke lagt sig fast på, hvordan ryglænet skal udføres, men det skal være i træ – en lys træsort, der kan skabe noget kontrast til tråden: ”Tråden vil stå stærkere, hvis det ikke er det hele, der er udformet i tråd og jeg tror kontrasten mellem det bærende og det bårne bliver mere markant. Man ser tråden bedre.” Sædet bliver ’klikket’ på med klodser ud fra samme princip som ryglænet.
Lille bord i massivt træ & krydsfiner
På træværkstedet har Peter også arbejdet på en lille bordserie; ét bord i ask og ét i eg. Begge borde består af massive træben samt formpressede sargstykker og en bordplade i krydsfiner. Ideen med bordserien handler om at have en ramme under bordet, som ’klemmer’ benene fast og på den måde udnytter krydsfinerens fleksibilitet. Her ses en parallel til stolen i forhold til fokusset på materialets fleksibilitet. Desuden er det en teknik, der kan overføres til bord af varierende størrelse.
Skrevet af Fanny Menaka Dons