Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jens Bohr arbejder denne gang udelukkende med litografi på SVK:

”Jeg kan godt lide det, fordi det har denne her ”færdige” karakter. Det, der er trykt ér trykt! Der forekommer en helt bestemt rækkefølge i processen. Springer man et led over, virker det ikke. Jeg kan godt lide, at arbejdet har sin gang, før man når til målet. Variationer er velkomne, for jeg er ikke interesseret i et oplag. Måske er en af farverne forskudt en lille smule eller blevet en anelse anderledes end forventet, det kan rettes til på næste tryk, og det gør ikke noget, at hvert enkelt tryk har sit særpræg.”

Jens har været i Rom for at studere afbildninger af fugle i ældre romerske mosaikfragmenter, søjlerester m.m. Fuglene er her et symbol på liv, og ved at sætte disse 1000-2000 år gamle fugle sammen med nulevende fugle, skaber han en blanding af drøm og fantasi i en dialog mellem antikken og nutiden.

Træsnittet har hidtil haft den bærende vægt i Jens’ arbejde. De store sten i Grafisk værksted står imidlertid til rådighed og muliggør et blødere udtryk end træsnittet. Samtidig er processen en anden, og det bringer fornyelse og inspiration til det kunstneriske arbejde.

Jens har udviklet sin egen teknik i forsøget på at gøre arbejdsprocessen mere hensigtsmæssig og resultatet mere personligt. Til eksempel har han lært, at det giver et mere præcist tryk, når han laver pasmærker ved at sætte to hængsler fast på stenen, som papiret kan sidde på. På den måde sidder papiret nøjagtig samme sted ved hver trykomgang. Han trykker ad flere omgange på én og samme sten.

Inden der tegnes på stenen skal overfladen præpareres. Den slibes ren ved hjælp af karborundumpulver. Jens tegner sine fugle med litografisk kridt, som indeholder fedt. Han bruger en farvevalse til de forskellige farvelag. Vandet i stenen skyr farven, farven sætter sig på det ”fedtede” område, og således træder motivet frem.

Jens’ litografier skal udstilles sammen med tekster af forfatteren Knud Sørensen, hvis forfatterskab indeholder beskrivelser af fugle og træer.