Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Billedkunstner Nicolai Howalt skal i Fotoværkstedet forberede værker til en soloudstilling på Medicinsk Museion med udgangspunkt i Niels Finsens lysterapeutiske eksperimenter.

Jan. 2014

Light Break er en undersøgelse af lysets symbolske og helbredende betydning, som Nicolai Howalt har arbejdet på igennem de senere år. Projektet tager udgangspunkt i den revolutionerende medicinske forskning i lysterapi, som læge og nobelprismodtager Niels Finsen foretog sidst i 1800-tallet.

Medicinsk Museion har store arkiver med materiale fra Finsens behandlinger. Igennem samarbejdet med Medicinsk Museion har Nicolai fået adgang til arkiverne, og udstillingen bliver et møde mellem nyproducerede værker og objekter fra Finsens arbejde, som ikke tidligere har været udstillet.

Nicolai har lånt en række af Finsens optikker fra Medicinsk Museion. Ved at mime Finsens metode med at bryde lyset ved hjælp af farvede filtre, fotograferer Nicolai solens stråler. Fotografierne optages ikke på negativer, men direkte i kameraet på fotografisk papir. Derfor bliver billederne selv til negativer, dvs. at solens stråler bliver farvede og mørke, mens den omgivende himmel bliver hvid. I Fotoværkstedet arbejder han med at udvælge og viderebearbejde billederne i forhold til præsentation.