Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

På Metalværkstedet udfører billedkunstner Nanna Riis Andersen en serie skulpturer i jern og metal, som skal indgå i en udstilling på Janusbygningen i foråret 2014.

Værkerne er abstraktioner over kirurgiske instrumenter og fysiske hjælpemidler, og ligger i forlængelse af Nannas interesse for anatomi og proteser, og forestilling om kroppen som organisk maskine.

På værkstedet eksperimenterer Nanna med forskellige konstruktioner og udtryk. Hun laver blandt andet nogle større runde jerncylindre, der, som en mellemting mellem en spand og en sokkel, skal agere beholder for de mindre metalskulpturer. Disse laver Nanna blandt andet af metaltråd, som hun bøjer, svejser sammen og sliber, så de får et klinisk, funktionelt udtryk. Hun arbejder desuden med at konstruere større apparater, der potentielt kunne fungere som ’kropsholdere’ – funktionelle, men meningsløse på samme tid. Nanna bøjer hulplader i metal på valsen, så de passer til en arm eller en hofte. Derefter skærer hun dem ud i runde, bløde former og svejser dem sammen med jernpinde. Senere skal de beklædes med latex, silikone eller andet blødt materiale.

Nanna arbejder til daglig med mange forskellige materialer, og har længe tænkt på at udføre sine anatomisk inspirererede skulpturer i netop metal. ”Metallet har noget klinisk og hårdt over sig, men er samtidig glat og blødt. Denne dobbelthed mellem det frastødende og tiltalende har en parallel i kroppen, som jeg finder interessant. Samtidig mimer metalet min idé om kroppen, som en organisk maskine, der kan repareres.”