Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arkitekterne, Karin Bech og Jens Kamp, der sammen udgør kunst- og arkitekturfællesskabet, Byen Sover, arbejder på fem lampeprototyper, der skal sættes i produktion. Lampeserien udføres i træ, snor og messing og tager udgangspunkt i tidligere udstillingsobjekter, som befinder sig i krydsfeltet mellem kunst, design og arkitektur.

Byen Sover har i en lang årrække arbejdet med lys og lamper, hovedsageligt i forbindelse med udstillinger. Deres værker er kendetegnet ved at være både konceptuelle arkitekturmodeller og kunstobjekter, som ofte integrerer bygnings- og naturelementer. De trækker på en bred vifte af fiktioner og utopier for derved at åbne op for nye opfattelser af en by i konstant forandring. Med deres nuværende projekt ønsker de at omsætte deres udstillingsobjekter til lampemodeller egnet til hjemmet.

Fra galleri til stue
Byen Sover har arbejdet med at gøre lamperne mere brugervenlige og håndterbare, så de kan betjenes af almindelige brugere og passe ind i et hjemligt miljø. De to arkitekter har nedtonet konstruktionerne, så de er mindre i størrelse og dermed kan passe ind i selv mindre boliger. Desuden koncentrerer de deres indsats omkring materialernes holdbarhed ved at afprøve forskellige træbehandlinger. Til forskel fra objekter udført til udstillingssammenhænge, der ofte blot er midlertidige, skal lamperne bevare det høje kvalitetsniveau over tid, når de hænger i et hjem. Trælamperne udføres i birkekrydsfiner, der bejdses i en mørkere farve.

”Vi skaber en balance mellem lampernes kompleksitet og den simple løsning, der skal fungere i praksis, når lampen hænger i et hjem. Vores lamper er kendetegnet ved en høj detaljeringsgrad, så det er vigtigt, at der også er en logik bag selve designløsningen, og at den høje kvalitet bevares,” fortæller Byen Sover.

To af prototyperne tager udgangspunkt i de tidligere værker Eskapisten fra 2011 og Sfære fra 2015. Fælles for de to lamper, der begge er udskåret med laser, er en høj grad af raffinement og akkuratesse.Arkitektduoen har udskiftet lyskilden, så en standardpære kan hejses op fra en åbning i lampens top. Dermed kræver det ikke særlig fingersnilde at skifte pæren.

Tensegrity
Byen Sover har desuden udformet lampeprototyper, som udelukkende består af træksnor og messingstænger. De har hentet inspiration i det arkitektoniske konstruktionsprincip, tensegrity, så stængerne ikke rører ved hinanden.

Højteknologi og traditionelt kunsthåndværk
De to arkitekter kombinerer højteknologiske teknikker som laserskæring med traditionelt kunsthåndværk, når de eksempelvis binder lampernes træstykker sammen i hånden.

”Laserskæringen i sig selv giver træstykkerne et fladt udtryk, så når vi sætter dem sammen med snor eller bruger et traditionelt samlingsprincip, skabes fornemmelsen for rum og det tredimensionelle. På den måde beriges lampen af både højteknologien og det håndgjorte,” fortæller de.