Gennem nærstudier af Jørn Utzons arkitektur har Maria Bruun og Anne Dorthe Vester udviklet et modulsystem af lyse keramiske søjler og bølgende træflader til deres soloudstilling i Utzons Kirke. På SVK har de eksperimenteret med træprofilernes udtryk på CNC-fræseren, mens de udvikler endnu et keramisk modulsystem med glasplader og messingbeslag til Mindcraft 17.
De keramiske byggesten går igen i projekterne, som Maria Bruun og Anne Dorthe Vester har arbejdet med på SVK. Siden november har de udviklet to modulsystemer, hvis dele kan samles og stables til utal af strukturer. Med disse modulære systemer placerer duoens design sig et sted mellem funktionelle møbler og abstrakte konstruktioner.
”I udgangspunktet er det jo egentlig byggestenene, vi er interesserede i – det med at lave et modul og gentage det i konfigurationer. Det er meget det, vi har arbejdet med det seneste år,” forklarer Maria.
Messingbeslagene til værket Bricks of Time, der vises på dette års Mindcraft er Maria og Anne Dorthe endnu ved at producere, mens de allerede har installeret lyse keramik- og træstrukturer i Jørn Utzons kirke i Bagsværd. Som forarbejde har Maria og Anne Dorthe været på residence-ophold i Utzons hus Can Lis på Mallorca for at nærstudere hans brug af moduler, materialer og rumligheder. Indtrykkene har duoen bearbejdet til deres eget modulære byggesystem i lyst stentøj og bølgede træprofiler.
Bølgede træprofiler på CNC-fræseren
Krukkemodulerne i kirken bliver stablet til fem konfigurationer, hvis formsprog er i dialog med Utzons udtryk og sans for overfladesammensætninger. Elementernes endelige udtryk har taget tid, og det har betydet en masse test før de endelige designs faldt på plads. Især træprofilerne i douglaspine, der forbinder modulernes riflede keramiktårne, har Maria og Anne Dorthe eksperimenteret med på CNC-fræseren.
”Vi lavede en del fræsertest, både for at finde ud af formsproget og hvor store bølgerne skal være. Her ligner det nærmest rør, der ligger ved siden af hinanden, hvor den her er blevet til en mere bølget overflade,” fortæller Anne Dorthe.
”CNC-maskinen har åbnet nogle muligheder for os,” tilføjer Maria. ”Men det er stadig en kompliceret maskine at greje. Man føler lidt, den tager kontrol over én, når man er vant til at stå med noget i hånden og få det til at virke.”
De bølgede overflader er til slut behandlet med en bio-voksolie, der bringer en varm tone frem i træet.
Fiksering af modulerne
Modulerne til Mindcraft består også af keramiske elementer, der er ekstruderet på en tidligere teglstensmaskine. De rillede byggesten består af ni korte elementer og to længere, der skal stables med glasplader til at forme henholdsvis et lavt bord og en reol.
I hver af byggestenenes overfladehulning skal ligge to massive messingbeslag, der bærer glaspladerne i modulsystemet. For at glasset ikke skal glide, er der fræset riller til SMP-silikoneindsatser, der fikserer elementerne.
Med deres ophold har duoen udviklet deres materiale- og skalaforståelse gennem de to modulsystemer, der viser en bred materialespændvidde i deres praksis.