Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Johna Hansen har på Statens Værksteder udviklet et udendørs værk til en temporær udstilling i forår/sommer 2021 på Museet for Samtidskunst i Roskilde.

Nov. 2020

Værket med titlen Push a Bush består af en roterende platform, som skal graves ned i jorden, så græs og buske kan gro op af den.

Arbejdet i metal og træ

Min ambition under opholdet i metalværkstedet var at udvikle og bygge værkets konstruktion. Kort kan man sige, at værket består af tre dele (udover det grønne): en skal, en bevægelig platform og en forankring i jorden. Jeg har udelukkende arbejdet på den bevægelige platform under opholdet.

Min oprindelige tanke var en spinkel konstruktion af metal, som kunne rotere på skinner. I dialog med værkstedslederen kom jeg imidlertid frem til en nemmere løsning med en kombination af metal og støbeplader, som i stedet roterer på industrihjul.

Udfordringen har været størrelsen – 161 cm. i diameter – det er vanskeligt at styre for én person, da den bliver meget tung.

Da der er tale om et udendørs værk, må man tage højde for fugt og kulde/varme. Det optimale ville dermed have været at konstruere grundformen i rustfrit stål, men det var budgettet ikke til desværre, almindeligt stål må række.

Under opholdet er jeg blevet introduceret for mange nye maskiner.
Som første skridt drejede jeg en midterdel, som de andre dele kan rotere omkring.

Efterfølgende limede jeg støbepladerne sammen i træværkstedet. Disse blev skåret med en overfræser for at få en flot kant.

Ydersiden består af valsede metalplader, som er svejset sammen til en oplukkelig cylinder. Støttebeslag er lavet, så de passer til cylinderformen.