Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jette Ellgaards kunstprojekt “Havdal” udvikler sig på Statens Værksteder til et bogværk og en udstilling omhandlende dansk landbokultur fortalt gennem et udvalg af planter.

Nov. 2020

Min far, som er landmand, begyndte en dag at sige: ”Nu er det snart den sidste sommer på gården”. Min familie har boet der i generationer, vi er knyttet til stedet, og der skal siges farvel. Så for et år siden, bad jeg min far om at indsamle planter, der har en særlig betydning for ham, både på et personligt, et historisk og på et landbrugsfagligt plan. Han skulle samle mindst én plante om måneden og lægge den i pres. I det skjulte ville jeg indfange hans enorme planteviden og give ham en konkret ramme til udfoldelse af sin levende og samfundspolitiske stemme.

Planternes fortælling

Hver indsamlet og tørret plante bærer en fortælling i sig af stor kulturhistorisk værdi. Det samlede værk er ikke et portræt af min slægt, men et forgrenet samfundsrelevant og kulturhistorisk portræt, et tidsportræt af en landbokultur og et dansk landskab i forandring.

Planterne bearbejder jeg til unika fotogrammer i mørkekammeret ved at belyse dem direkte på fotopapir og fremkalde dem analogt. De endeligt udvalgte fotogrammer vil på udstillingen indgå i en større installation med lyd, tekst og readymades. 

Projektet er støttet af Statens Kunstfond.