Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tekstildesigner Stine Skytte Østergaard har fået til opgave at designe 4 nye messehagler til Mørkhøj Kirke i Herlev, og står derfor i månederne april-august koncentreret over arbejdet i væveværkstedet.

Juni, 2014

Skytte har en bred erfaring indenfor design af tekstil til alt fra plaider, puder, møbelstoffer, tekstil til brug i teaterverdenen og tæpper til private hjem. Men at designe kirketekstiler er nyt område.

Oprindeligt lød opgaven på en enkelt messehagel, som skulle anvendes til særlige begivenheder, men efter dialog med kirkens præster endte opgaven i stedet på fremstilling af materiale til hele fire messehagler i de liturgiske farver, der følger forløbet i kirkeårets højtider og perioder. Hvid, rød, grøn og violet.

Skytte vælger primært at gå til opgaven som designer. Hun arbejder intuitivt, dog indenfor nogle faste rammer. For hende skal tekstilet opfylde nogle behov til de klæder, præsterne har på, når de arbejder. Klæderne skal ikke være for varme. Eller for tunge. Samtidig ønsker Skytte heller ikke, at de skal stjæle opmærksomheden fra præstens ord. Derfor vil messehaglerne fremstå helt simple, når man ser dem forfra, mens farveudsmykningen vil kunne ses, når præsten vender ryggen til.

Messehageler er ofte udført i 100 % uld, som kan være en varm fornøjelse for præsterne, så Skytte udformer i stedet sine i hør. Et materiale valget også er faldet på, for at give messehagelerne en vis stivhed. Derudover væver Skytte uld ind i den ene retning af stoffet, blandet med en skinnende polyestertråd, så der dannes en form for chancering i klædet.

Farverne, som hun over længere tid har eksperimenteret sig frem til i sit eget atelier, frihåndsmaler hun på tekstilerne med pensel.

Farvetonerne er nøje frembragt, så de både spiller sammen med kirkens interiør, den relativt nye kirkearkitektur fra 1960 og med kirkens farvestrålende glasmalerier, skabt af den færøske glaskunstner Tróndur Patturson.