Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I atelier plan 3 arbejder billedkunstner Anne Bjørn med undersøgelse og udvikling af de transparente udtryk, som hun har arbejdet med de senere år. Hendes nye værker skal i 2018 udstilles på Dansk Gobelinkunsts jubilæumsudstilling i Rundetaarn og i Katuaq, Grønlands Kulturhus i Nuuk.

Anne har tidligere arbejdet med at integrere lasercuts i tekstil og papir i de åbne, transparente konstruktioner hun skaber med papirtråd på gobelinvæven. Hun arbejder nu videre med de lagdelte værker, særligt med at få dem op i tykkelse og skala, så de bliver grovere, mere kraftfulde og dramatiske.

Vævede motiver i lasercut
Ideen til at arbejde med lasercuts fik Anne, da en kollega i Aarhus gjorde teknikken tilgængelig. Første gang Anne brugte cutteren var i forbindelse med et artist-in-residence-ophold i Japan. For at have noget med på opholdet fik hun lavet et lasercut i papir, baseret på et af hendes åbne vævninger, som hun havde scannet ind på computeren og redigeret. Det er den samme teknik Anne nu anvender, når hun eksperimenter med flere typer af lasercut; den ene med fliseline bagpå, og den anden med en opblandet bogbinderlim. Det er nødvendigt at finde en måde at stive lasercut-laget på, så det kan bære sig selv. Anne har lavet en række værker i størrelsen 55 x 60 cm, som hun synes vil fungere godt som en serie. Til det helt store værk på 2,6 x 2 m (i to dele) skal papercut-laget udover at kunne bære sig selv være så smidigt, at det kan rulles sammen, når værket skal transporteres, og hun laver derfor lasercut-laget i hørlærred som afstives med lag af bogbinderlim.

Mentale billeder
De endelige værker kommer til at bestå af 4-5 kombinerede vævede og lasercuttede lag. Nogle lag er hvide, mens andre får en farve. Anne indfarver selv papirtrådene, som hun bruger til de vævede lag, med fortyndet akrylfarve på svamp. Lasercut-lagene får brunlige, brændte kanter ved skæring, hvilket giver lagene karakter. Fordelingen af de enkelte lag bestemmer Anne først når hun får hængt de færdige lag op, og prøver sig frem i sammensætningen af dem. Lagene monteres til slut med plexiglasstænger, så de hænger et stykke ud fra væggen, og får fine rumlige virkninger med lys og skygge. Anne forklarer om de lagdelte værker:

”Det er noget med at undersøge et materiale, men dybest set er mine værker en beskrivelse af, hvordan jeg oplever verden. Verden og livet har mange lag, og der er en stor skrøbelighed i det. Værkerne får en dybde når man oplever dem – som følge af lyset og lagene – og de kan nærmest opleves som mentale rum, som man kan gå ind i.”

Et vævet, billedkunstnerisk udtryk
Anne har altid arbejdet billedkunstnerisk, også når hun tidligere har arbejdet med mere klassiske gobeliner på væven. Om samspillet mellem vævningen og billedkunsten fortæller Anne:

Jeg har været i det traditionelle billede- og gobelinvæveri, men har altid afsøgt grænserne for hvad der kan lade sig gøre inden for dette felt – både teknisk og materialemæssigt. De senere år har jeg tænkt, at jeg måtte gøre det på en ny måde, hvis jeg skal fortsætte med at lave tekstil. Så jeg tegner med tråden, og prøver at gøre den synlig. Det startede med et lidt tæt udtryk, og er med tiden blevet mere og mere transparent. Jeg synes det er sjovt at udvide vævebegrebet. Det jeg laver er ikke nødvendigvis vævning mere, men det udtrykker væv, får det over i et andet medie og i et andet materiale.”

Gennem tiden har Anne arbejdet med billeder i mange forskellige medier og materialer. I dag ’tegner’ hun sine åbne mønstre på gobelinvæven med papirtråd.

Et intensivt arbejdsophold
Anne har tidligere haft ophold på SVK, og da hun ikke bor i København, fungerer opholdet her som et residency for hende. Det giver hende arbejdsro og pladsmuligheder, som hun ikke har på sit eget atelier, og skaber en intensiv arbejdsproces. På trods af hendes intentioner om, at komme ud at opleve byen og se gamle venner og bekendte, ender hun hurtigt med at bruge meget af sin tid i atelieret:

”Der sker altid det efter et stykke tid, så arbejder jeg hele tiden”, fortæller Anne.