Skip to content Skip to footer

Billedkunstner Anne Bjørn arbejder netop nu på Gobelinvæven med to værker til udstillingen VÆEK STED på Johannes Larsen Museet. Udstillingen åbner 5. marts 2011.

Læs mere om Anne Bjørn på SVK her

I atelieret på plan 3 arbejder billedkunstner Anne Bjørn ved gobelinvæven, som ellers sjældent er fremme på værkstederne. Hun skal lave to værker til gruppeudstillingen VÆRK STED på Johannes Larsen Museet i Kerteminde i 2011.

Januar 2011

Hun tager udgangspunkt i tekstiler og gardiner fra museet og henter desuden inspiration i en motivkreds, som optog Johannes Larsen meget, nemlig fugle. Hun er optaget af fænomenet ’sort sol’; store flokke af fugle, som danner ufattelige og konstant foranderlige mønstre på himlen.

IMG_1363_600

Værkerne, som bliver op til tre meter brede, består af fine linjer af papirgarn, som Anne Bjørn væver i forskellige strukturer og mønstre. Det samlede udtryk er et samspil af den enkelte tråds skrøbelighed, vævningens variationer og konstruktionernes gentagende mønstre.

De varierede mønstre kan kun laves på en særlig type væv, en gobelinvæv, som er en anderledes væv end skaftevæven. Skaftevæven, som de fleste kender, bruges mest til at væve brugstekstiler på: gulvtæpper, møbelstoffer m.m. Gobelinvæven, derimod, er en simpel væv uden teknisk hjælp til mønsterdannelse. I stedet for at arbejde vandret og hele tiden køre tråden en fast rytme fra den ene side til den anden, er arbejdet på gobelinvæven lodret som et lærred på staffeli. På den kan man arbejde frit: Tråden (islættet) kan arbejde frit i partier og skal ikke nødvendigvis køre vinkelret på trådene (trenden), der er spændt op i væven. Den lodrette opspænding gør det muligt undervejs se det vævede med det rigtige lysindfald, og det er særligt nyttigt, når man som Anne Bjørn arbejder med åbne konstruktioner, hvor også skyggen fra trådende ind på væggen har betydning. Hun fortæller her om arbejdet ved væven:

”Mit arbejde ved gobelinvæven er hurtigt. Det skyldes selvfølgelig min meget åbne teknik. Det, jeg er i gang med lige nu, er monotomt på den måde, at der ikke skal tages stilling undervejs – Det er gjort – men jeg skal være mentalt til stede i arbejdet, ellers går det galt.”

IMG_1362_381

IMG_1352_381

Som man kan se på billederne, arbejder Anne Bjørn med meget transparente og åbne konstruktioner. Billedet, som netop nu er på væven, er kun en del af et værk, som vil bestå af i alt tre vævede stykker, som hænger foran hinanden. Et af de andre lag vil hun vinkle, så samlingerne går på tværs og linjer og mønstre vil brydes forskelligt afhængigt af, hvor man placerer sig i forhold til værket.

Til dette projekt bruger Anne Bjørn papirgarner. Hun har valgt en meget tynd type, for at opnå et meget let og transparent udtryk. Som man kan se på billederne, er en del af forarbejdet at afprøve forskellige tykkelser og tvindinger, og fordelen ved papirgarnerne er, at man kan male på dem efterfølgende. Værkerne skal hænge på væggen som billeder, men de vil kunne rulles sammen ganske forsigtigt og transporteres sådan:

”Papirmaterialet er jeg tiltrukket af fordi det er så ”sprødt”. De første vævninger, jeg lavede i papir var tæt vævede. Nogle af dem malede jeg på. I 2009 lavede jeg et meget åbent værk. Jeg var optaget af at ”tegne med tråden” og lade skyggen på væggen være en stor del af udtrykket. Det arbejder jeg videre med i dette projekt.”

IMG_4151_381

IMG_4156_600

Inden billedet tages af væven fikserer hun det med lim, og nogle gange også en gipsgrund, og på den måde bliver det vævede garn som et slags lærred. I sit arbejde varierer hun vævningen, så der nogle steder opstår tætheder, små billeder, og andre steder bliver konstruktionen næsten helt transparent. Når lyset rammer konstruktionerne kaster det skygger ind på væggen, og på visse steder maler Anne Bjørn bagsiden af vævningen i stærke, flouriserende farver, som kaster et sart, farvet skær ind på væggen.

Om Anne Bjørn og udstillingen VÆRK STED
Anne Bjørn er født i 1954 og er uddannet fra Kolding Kunsthåndværkerskole (nu Designskolen Kolding). De seneste år har hun blandt andet udstillet i Holland, Norge og Grønland. Udstillingen på Johannes Larsen åbner den 5. marts 2011 og bag den står udstillergruppen Fynske Kunsthåndværkere. Fra 15. april kan man, også på Johannes Larsen Museet, desuden se en fotoudstilling om fænomenet ”sort sol”.

Læs mere om projektet VÆRK STED her