Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I samarbejde med koreograf Kasper Daugaard, arbejder tekstildesigner Anna Rosa Hiort-Lorenzen på en ny interaktiv vandreudstilling, inspireret af nordiske naturfænomener og mytiske fortolkninger.

Jun. 2015

Kollaborationen mellem koreografen og designeren skal resultere i en koreograferet vandreudstilling på Nordatlantens Brygge. Udstillingen består af 8 store installationer med en tilhørende lydside og mytisk, islandsk lyrik.
Inspirationen til projektet opstod tilbage i 2012, hvor Anna Rosa var artist in residence på Nordisland. Her blev hun fascineret af naturomgivelserne og lysforskellen fra dag til nat. Netop lysskiftet har hun indarbejdet i udstillingskonceptet, hvor forskellige typer naturfænomener fortolkes i organiske mønstrer, tilsat bevægelse samt skiftende lys og mørke.

På tekstilværkstedet har Anna Rosa og Kasper arbejdet koncentreret på at skabe flere store silketekstiler i 6 meters længde, indfarvede med forskellige mønstre på det store trykbord. Anna Rosa har udviklet mønstre, der hver repræsenterer naturelementerne bjerg, elv, hav, nordlys, mos, isflager, jordoverflade og sne. Mønstrene er overført på tekstilerne som serigrafitryk med silkefarve, og efterfølgende er udvalgte elementer i mønstret malet over med fluorescerende pigment, der kun er synligt i mørke. Det giver hver installation to vidt forskellige udtryk fra det opleves i lyset til motiverne i mørket forvandler sig til noget andet.

”Vores udstilling handler om naturen og magien. Den vilde, rå natur fortolkes i lyset gennem tekstiler, mønstre og farver, men i mørket forvandler det fluorescerende pigment værket til et magisk og fascinerende mytisk univers.”

Et af de mange motiver Anna Rosa har udviklet på tekstilværkstedet er en overflade af isflager. I lyset ser tekstilet ganske hvidt ud, men mørket fremmaner en masse små krakeleringer, fremstillet med fluorescerende pigment. Hensigten er, at denne installation skal opsættes i et trapperum mellem de to etager af udstillingsrum på Nordatlantens Brygge. Både gulv og vægge skal beklædes med de 6 meter lange silketekstiler, der skiftevis belyses og mørklægges.
Med samme fremgangsmåde har de to kunstnere skabt et stort mønster med små fisk på rød og blå baggrund. Når lyset slukkes, vil kun selve fiskeskeletterne være synlige. Tekstilerne med dette motiv er 12 meter lange og skal hænges op i tre baner ved siden af hinanden.
I udstillingsrummet vil installationen blive udsat for mekaniske blæsere, der sætter det tynde silkestof i bevægelse og puster liv i fiskene, som om de svømmede afsted i vandet.

”Når lyset slukkes, træder nye værker frem af de oprindelige, og når de tilsættes bevægelse, ændrer de fundamentalt karaktér og stoflighed.”

Anna Rosa og Kasper arbejder lige nu på forskellige farvekombinationer til at fremstille en stor sol af nordlys i blå og grønne nuancer. De mange skitser og farveprøver i atelieret er en tydelig indikator for den eksperimentelle proces. Effekterne i overfladen er skabt med helt almindelig salt, der gnides ud i farven og giver den tynde silkeoverflade dybde.
Solen kommer til at bestå af fire baner silkestof, der hænges op forskudt, således at man forfra vil kunne se en tydelig cirkel, men samtidig vil det være muligt at gå rundt mellem tekstilerne og opleve værkets enkeltdele, som ligeledes bliver udsat for blæsere til at imitere nordlysets blafrende bevægelser.

Udstillingen er nøje koreograferet således, at beskueren kommer til at vandre fra et startpunkt gennem de forskellige naturfænomener, der er iscenesat til at skifte mellem lys og mørke, så begge sider af hver installation kommer til udtryk. Beskueren ender sin vandring i et blidt snevejr af afklippede fluorescerende tekstiler.

Til at ledsage installationerne samarbejder de to kunstnere med en komponist, der er i færd med at udvikle et abstrakt lydbillede, der skal understøtte naturen i hvert værk.
Projektet realiseres i samarbejde med Nordatlantens Brygge i København, Nordens Hus i Reykjavik og Bora Bora–Dans og visuelt teater i Aarhus.