Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arthur Köstler har opholdt sig i træ- og metalværkstedet for at bygge en såkaldt rotary subwoofer – en ventilator, hvis blade ændrer indfaldsvinkel ved hjælp af en konventionel højtalers svingspole, drevet af en lille forstærker. Maskinen skal bruges til en performativ udstilling på udstillingsstedet Simian i Ørestaden, København.

Feb. 2021

Markeder har eksisteret lige så længe, som mennesker har drevet handel, og i århundreder har markedslivet med sin mangfoldighed og sociale sprængkraft beskæftiget kunstnere. Efter Corona-pandemiens udbrud har markedet fået en ny plads i vores bevidsthed; som epicenter.

Udstillingen The Market tager udgangspunkt i denne nulpunkts-position. til værket har jeg eksperimenteret med infralyd, som har en frekvens på under 20Hz og kun kan høres ved højt tryk. En energibesparende måde at generere dette, i modsætning til en konventionel dynamisk højtaler, er en såkaldt ”rotary subwoofer”. Jeg har således bygget en ventilator, hvis blade ændrer indfaldsvinklen ved hjælp af en konventionel højtalers svingspole, der er drevet af en lille forstærker.

Udover kabinettet, skulle jeg fremstille forskellige beslag. Selve rotorhovedet, højtaleren og forstærkeren kommer fra Kina, og motoren stammer fra en kasseret ventilator. Resten er fremstillet på træ- og metalværkstedet, hvor jeg har brugt stort set alle maskiner.

For at skabe dis i udstillingsrummet har jeg bygget en maskine med ultralydsmembraner, en ventilator og et udstødningsrør. Værkstedernes affaldsspande passede perfekt som beholder, og jeg fik lov til at låne én med til udstillingen. Med en timer relay kan mængden af damp styres.

En høj bunke af tøjsække nødvendiggør et stativ, som jeg har svejset i fire dele, så det nemt kan transporteres og samles med skruer på udstillingsstedet. Hulrummet inden i tøjbunken kan skjule højtalere og forstærkere.