Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Matilde Duus har opholdt sig på SVFKs metalværksted for at arbejde med projektet, Tårekanal. Hun har skabt en udendørs springvandsskulptur til kunstfestivalen, KOLONIEN III afholdt i august 2019 i sommerhuskolonien ABC i Rødovre kommune.

Øjnenes tårekanaler er udgangspunktet for at skabe en struktur i metal, der skulpturelt udspænder en del af haven og skaber forbindelse mellem flere bed. Vandet føres igennem en struktur af metal og glas. Rotation og forløb i et lille vandings-system.

Tårekanalerne er en mikromekanisme i kroppen; et redskab af praktisk karakter og en udtryksform, vi bruger til at udtrykke sorg, tristhed, men også glæde og bevægelse. Det er måske den mest uafklarede biologiske mekanismer hos os mennesker. Det gælder både funktion og oprindelse af tårerne. Både dyr og mennesker kan græde. Men hvor dyr gør det for at udskille salt fra kroppen og holde øjenene fugtige – er det hos mennesker mere usikkert, hvilken funktion tårer har. Vi mennesker er sociale dyr, der aflæser hinandens adfærd og kommunikerer. Og gråd er kommunikation. Gråd lindrer. Gråden er udover en appel til andre om hjælp også kroppens indre trøst.

Skulpturen Tårekanal er skabt med udgangspunkt i to støbte glasobjekter, der fastholder øjets struktur mellem tårekanal og tårekirtel.