Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Designduoen Chudy & Grase vandt årets Time to Design-pris, som bl.a. inkluderer et arbejdsophold på SVK. Hele efteråret har de derfor arbejdet på SVK på to projekter, som kulminerer i en udstilling hos Normann Copenhagen og på Stockholm Furniture Fair.

Nov. 2014

Sideløbende med vinderprojektet har Chudy & Grase  arbejdet på nye projekter og gjort brug af husets øvrige faciliteter. De har koncentreret sig om lys og belysning med udgangspunkt i, hvad de ikke kan lide.

“Stort set alle lamper, vi støder på i hverdagen, har afsæt i lyspæren. Alle steder ser vi flotte og spændende lampeskærme, men under dem er de alle centreret om den samme, konstante lyskilde – pæren.”

Hvor andre har travlt med at arbejde med afskærmningen af lyset, udforsker Chudy & Grase selve lyset. Det er en skam kun at arbejde med skyggen, når der er så mange andre materialer, der kan indeholde, lede og afgive lys.

“I wish the light would just be there. Not dressed in plastic shades and covers”

Tiden på SVK har i høj grad været præget af research og udvikling af nye ideer og produkter. Ved at gå ”back to basics” og starte fra scratch, arbejder de med at skabe lys. I stedet for at tage afsæt i el-pæren og designe skygge eller skærm har de gentænkt selve lampen som objekt og lampens koncept. De gør brug af den teknologi og de muligheder, man har i dag for at skabe lys, og afprøver forskellige lysende objekter. Disse resultater forsøger de at inkorporere i en indretningsmæssig kontekst. Med denne nye tilgang til lyset følger en ny lystypologi og en leg med lysets udtryk fremfor skyggens.

Gennem afprøvningen af nye materialer bevæger de to designere sig ind på et nyt, ukendt felt. De har bevidst bevæget sig uden for deres ”comfort-zone” og opnået en viden, som ikke kan findes i lærerbøgerne. Deres research er legende og eksperimenterende, og de har bl.a. arbejdet med optisk fiber, plastik som akryl (pmma) og metal.

Dele af deres undersøgelser har handlet om afledning og bøjning af lys. De har arbejdet med lysstråler, der er plastiske og kan ledes i en bestemt retning.  Dermed formes selve lyset, ikke skyggen. Ved at lade et materiale lede lyset bestemmes, hvor og hvordan lyset kastes.

Udstillingen hos Normann Copenhagen og ved Stockholm Furniture Fair består af tre dele: Projektet ”Viewpoint” – et lyspanel, der kombinerer spejl og lampe, et research-bord, hvor deres arbejdsproces fremvises, og hvor besøgende kan prøve kræfter med materialer og lys, samt en præsentation af deres research til lampeserien “Strike”.

> Time to Design på Stockholm Furniture Fair 2015