Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arkitekterne Lise Bjerre Schmidt og Sofie Trier Mørk arbejder på et værk til Snedkernes Efterårsudstilling, der i år har temaet opbevaring.

Lise og Sofies svar på et opbevaringsmøbel kan opleves i to skalaer. Ser man på det i skalaen 1:1 er det et kubeformet møbel, der kan skilles ad i fire dele, hvori man kan opbevare mindre ting. Rummene er næsten hemmelige, og man forestiller sig, at ting placeret her også let kan blive væk her.

Skifter man 1:1 skalaen ud med præmissen om, at alt er i størrelsesforholdet 1:50, så er det nu blindgyder og smalle gader i flere niveauer, der er forbundet af snørklede trapper. Værket er en genskabning af byrum i Amalfi, Italien, som Lise og Sofie har besøgt og nøje studeret under et ophold på San Cataldo. De forklarer om koblingen mellem byrummet og opbevaringsmøblet:

”Vi er optaget af display-møbler, montre, arkivskabe- og systemer, der kan indeholde rigtig mange ting. Den type møbler, der får én til at overveje, hvilke af ens ting man vil vise frem, og hvilke man vil gemme væk – og hvordan man organiserer sine ting i det hele taget. De samme spørgsmål stiller man sig som arkitekt, når man planlægger et byrum, hvordan organiserer man byen? I vores værk behandler vi de to skalaer ens og får dem forenet i ét objekt.”

På Træværkstedet på SVK arbejder Lise og Sofie med at omsætte papmodellen af møblet til det færdige værk i asketræ. Denne træsort har de valgt for dets markante struktur, som fungerer godt i begge skalaer: I møblet fremstår det detaljerigt og årerne understreger det patchwork af træstykker, det er gjort af. Kikker man på det med byrumsbrillerne, markerer årerne gadernes forskellige bevægelsesretninger og forløb.

Lise og Sofie fortæller om deres arbejdsproces, at den er ”ret håndholdt. Skitsemodellen i pap er ikke tænkt eller tegnet, vi har ikke brug for at tegne, men at bygge med hænderne. Det er næsten som at tænke og forstå værket gennem hænderne.”