Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I træværkstedet arbejder designer Ellinor Ericsson på udviklingen af en pinde-stol med anvendelse af fletteteknikker.

Sep. 2015

Inspirationen kommer fra Hans J. Wegner, bl.a. kan man trække spor til dennes Y-stol og Påfuglestolen, samt Børge Mogensens tremmesofa. Ellinor har nærmest foretaget en dissektion af de klassiske møbler og udvalgt de elementer, som hun finder interessante: Et sæde af kurvetflet og en stoleryg af pinde.

På Designskolen i København tegnede Ellinor i første omgang en loungestol til en udstilling i Milano. Desværre bød stolen på mange udfordringer, og i sidste ende fungerede den ikke optimalt. Flere faktorer medvirkede til stolens dysfunktion: en uhensigtsmæssig æstetik, en fletning, der gik fra hinanden og en konstruktion, der ikke var stærk nok.

Ellinor har derfor besluttet sig for at re-designe stolen ud fra samme grundidé. DVS. at fletningen ikke blot er et æstetisk, men også et konstruktionsmæssigt element. Snorene går nu igennem pindene i stolens ryg og skaber et fleksibelt ryglæn, der bevæger sig i forhold til kroppens bevægelser.

Moderne køkkenstol med fletteteknik
Først og fremmest besluttede Ellinor, at stolen skulle fungere bedre som køkkenstol frem for en loungestol. Hun havde forinden sit ophold udformet en lille model af stolen, men denne har allerede ændret sig meget – sådan er arbejdsprocessen. Ellinor tegner altid sine designs i hånden, og på væggen ved hendes arbejdsbord i træværkstedet hænger diverse skitser og beregninger. Ud fra sine tegninger skaber hun først en lille model i størrelsesforholdet 1:5, og derefter en model i faktisk størrelse, inden arbejdet i træ begynder. Dette giver hende mulighed for at teste og afprøve stolens forskellige elementer. Hvor høje skal pindene i ryggen være? Hvilken vinkel skal stolebenene have? Buet eller firkantet ryg? Osv.

”Stretch Me”-stolens vigtigste element er fletteteknikken. Ellinor anvender gummielastik for at skabe stretch-effekten i ryglænet, men dette skaber samtidig nogle forbehold i forhold til fletteteknikken. Ellinor havde tænkt sig at anvende den klassiske kurvetfletteteknik, men da gummisnoren er elastisk, er denne teknik ikke mulig. Hun har derfor brugt en del tid på at eksperimentere med forskellige flette-teknikker og har søgt mod noget, der fungerer såvel funktionelt som visuelt. Gummielastikken udgør en meget tyk snor, som sætter sine begrænsninger i fletteprocessen. Ellinor er derfor endt med et meget enkelt design, hvor snoren føres parallelt den ene vej og derefter den anden. Denne teknik fungerer godt æstetisk og funktionelt og skaber et behageligt sæde med god fjedring og en god sikring af ryglænet. Fletteteknikken er et helt særligt håndværk, og Ellinor finder det interessant at nytænke traditionerne; ikke blot visuelt ved at anvende en anden type snor, men ligeledes ved at inddrage fletteteknikken som et vigtigt element i konstruktionen af stolen, hvor snoren er afgørende for at sikre det fleksible ryglæn.

Til januar 2016 deltager Ellinor i en udstilling med Danish Design Makers i Köln under temaet ”Made in Denmark”. Stolen er netop en nyfortolkning af de klassiske danske design-stole, hvor hun søger at nytænke den gængse måde at sidde på