Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Started Something” handler om at starte noget op, vækst, væren, arbejde, opgang, forfald, tid, natur og bygnings-kultur. Hvor kommer vi fra, hvad gør os til dem vi er, og hvad gør vi med dem vi er? Siri Kollandsrud undersøger historien, vore minder og drømme, og hvordan de fortælles.

Dec. 2023

Projektets omdrejningspunkt er et lille, gammelt hus i Nordnorge, som for over 100 år siden blev flyttet fra et sted langs fjorden til et andet. Der skulle drives handel. Huset var forladt, folk var rejst fra fattigdom til Amerika i håb om et bedre liv. Hver tømmerstok blev med håndens kraft nummereret og fragtet ad søvejen for at stilles op det nye sted. Der fandtes ingen veje. 

Min mormor og morfar mødtes her, da hun blev kaldt fra Horsens til en ny jordmoderstilling i kommunen. Hun fik logi hos ham, da der næsten ingen huse var. I dag ligger der en gigantisk fiskefabrik. 

Jeg bygger en installation som en collage af genbrugsmaterialer, foto, tryk, tekstil, video mv. og spejler mig og tiden i fortællinger og historiske foto fra stedet og familiens fotoalbum. Måske kan man også se en parallel til Århus havn, da byen for 150 år siden gik helt ned til stranden som lå bag Mejlgades huse. Alt forandrer sig hele tiden.  

To uger inden åbning ved jeg endnu ikke, hvordan udstillingen bliver, og der er som sædvanligt tanker, tvivl og modstand. Det er, som når jeg starter et maleri og ikke har en klar plan. For mig bliver kunsten til i mødet med materialet, intuitivt og reflekterende. Tror alt jeg laver har en bagvedliggende søgen efter en frihed og nysgerrighed. Som noget nyt bruger jeg min egen families historie som materiale i Spanien 19c. Generelt arbejder jeg mest med maleri.