Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Publishing Clothes er et tværkunstnerisk samarbejde mellem grafisk designer Line Arngaard og billedkunstner Rosita Kær. I deres fortløbende samarbejde beskæftiger de sig med forholdet mellem mode, tekst, krop, køn og tekstil. De er optagede af at se på tøj som en form for dokument, der kan læses, samt at indsamle og analysere de afbildninger af kroppen og tøjet, som ses i bl.a. modemagasiner.

Jan 2022

Under vores tre-ugers udviklingsophold på atelier plan 3 med adgang til det lille trykkebord samt varmepresse, har vi gennem formmæssige eksperimenter undersøgt nedenstående spørgsmål: Hvilke ligheder er der mellem et stykke tøj og et magasin? På hvilken måde er de med til at fortælle historier om, hvem vi er, og hvordan vi ser os selv? Hvordan kan vi læse tøjet, og hvordan kan vi iklæde os magasinet? Hvordan udgiver man tøj?

Vi lagde ud med en lang række materialeeksperimenter, hvor vi forsøgte at give papir mere tekstile kvaliteter og omvendt, bl.a. ved at trykke tekst på tekstil, væve med papir og vokse både papir og tekstil. I løbet af opholdet skalerede vi nogle af disse eksperimenter op til større tekstile prints – både silketryk og digitale transfer-prints i varmepressen.

Vi valgte at tage udgangspunkt i de oldtidsbluser som Skrydstrup, Borum Eshøj og Egtved kvinderne bar i deres grave. Oldtidsbluserne er konstrueret af et rektangulært stykke stof, der ved tre snit og tre syninger kan transformeres til en bluse eller jakke.

Denne simple konstruktionsform har en særlig position i vores research, idet Rositas bedstemor var en af fire kvinder, der i 1970’erne foretog en rekonstruktion af Skrudstrup kvindens bluse for Haderslev Arkæologiske Museum, en proces, der blev grundigt dokumenteret. Derudover er vi interesserede i formen, fordi den kan fungere som en skabelon for vores research og på en gang agere publikation og beklædningsgenstand.

En mere uddybende gennemgang af oldtidsbluserne samt af et af de silketryk, vi producerede under vores ophold, kan findes i podcasten Håndens arbejdere: Karen-Hanne Stærmose Nielsen og Rosita Kær af Dorthe Chakravarty. Derudover har udviklingsopholdet genereret materiale til et bidrag til næste nummer af det kritiske modemagasin Press & Fold.