Grethe Sørensens projekt ”Random Weave” arbejder med møbelstof i en usystematisk bindingskonstruktion baseret på pixels i grundfarverne.
Feb. 2007
Digital trådstyring og digital billedbehandling åbner, ifølge Grethe Sørensen, for en fundamentalt anderledes tilgang til udvikling af bindingskonstruktioner. En hvilken som helst farve kan defineres som en kombination af grundfarver. Denne idé er udgangspunkt for vævebindingen, der er baseret på kombination af garner i grundfarverne – rød, grøn, blå, cyan, magenta, gul, samt sort og hvid. Millioner af farvenuancer kan dannes ved kombination af garner i disse farver.
I ”random weave” udnytter hun den digitale mulighed for at omsætte farvenuancer til en kombination af pixels i 8 grundfarver. I vævningen omsættes de farvede pixels i det digitale billede til garner i de samme farver. Hver pixelrække består således af lige så mange farvede tråde i vævningen, som der er forskelligt farvede pixels i billedet. Konstruktionen er et dobbeltvævet stof med komplementærfarver på de to sider, vævet med 6 farver.
I 2007 fik Grethe Sørensen prøvevævet en række forsøg i samarbejde med Kvadrat blandt andet et colour-table samt en række eksempler på farvekombinationer ved brug af de samme vævefiler med forskellige kombination og rækkefølge af seks farver. Prøverne blev udført i kamgarn på industriel jacquardvæv hos Wooltex i England. I de efterfølgende år har hun arbejdet videre med konstruktionen, og i 2010 fik den sin endelige form med fire garnfarver. En prototype med mønster af farveforløb blev produceret som ”weave on demand” – et specialfremstillet møbelstof udført for Tronrud Engineering, Norge.
Prototypen er udført i polyester og uld og vævet på industriel jacquardvæv hos Annala OY, Finland. Dette stof bliver vist på Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2011. Senere på året 2011 kommer et møbelstof i random weave i produktion hos The Oriole Mill, North Carolina, USA. Stoffet vil her blive vævet i merceriseret bomuld på sort eller hvid kæde med fire skudfarver baseret på RGB/CMYK+hvid.