Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Råberi Over Hegnet

Velkommen til SVFKs projektdatabase – en direkte udveksling af kunstneriske arbejdsprocesser.
Indtast navn, teknik eller materiale i søgefeltet og gå på opdagelse i mere end 2000 projektbeskrivelser.

I Turboladen arbejder kunstnergruppen RÅBERI OVER HEGNET frem mod en udstilling i Kunsthal Nord, Aalborg. De skaber en totalinstallation specifikt til kunsthallens lokaler og gange.

RÅBERI OVER HEGNET udstiller i Kunsthal Nord, som handler om køn, krop, kollektivet og det eksperimenterende. Kunstnergruppen tager udgangspunkt i kunsthallens konkrete rum, som de vælger at udfordre gennem fem mastodontiske, kropslige værker.

De fem værker består af følgende:

Den uendelige historie: En trækonstruktion, bygget op med lægter, formet som kvindetegnet.
Sendebud: En undersøgelse af farven rød med store sammensyede tæpper af røde genbrugstekstiler.
Lighedstorvet: Et to-trins-fortov af 29 meter fliser, der med et meget enkelt greb sætter fokus på lighed ved at skabe niveauforskel på de to trin.
Den tynde tråd: En video med næroptagelse af symaskinens aktive nål.
Råberi over hegnet: Et 3,5 meter højt hegn af genbrugsplanker.

Prototyper
I Turboladens store rum arbejder RÅBERI OVER HEGNET med 1:1-modeller. Rummets høje loft giver dem mulighed for at hejse de store røde, sammensyede tæpper op, hvilket giver en fornemmelse af, hvordan det kommer til at virke i kunsthallen. Ligeledes står et begyndende hegn i rummet sammen med to fliser af hver 80 kg. RÅBERI OVER HEGNET har bl.a. eksperimenteret med at få fliserne op i højden for at skabe niveauforskel – de har testet med tomme dåser og undersøgt forskelligt byggemateriale. Til ”Den uendelige historie” arbejder de med forskellige bredder på lameller i en undersøgelse af, hvor tykke eller tynde, lamellerne skal være. Det handler om at arbejde med proportioner, skabe prototyper og bevæge sig fra tanke til materiale.

Gruppen indsamler materialerne på forskellig vis. Tæpperne syes sammen af genbrugstøj, doneret af besøgende under en tidligere udstilling. På denne måde fortæller tæpperne en personlig historie, som udvikler sig i takt med, at flere donerer røde tekstiler. Historierne fortælles i en lille bog, der ligeledes kommer til at indgå i udstillingen. Hegnet har de fået fra en kirkegård, mens de har lånt filmudstyr og træ fra forskellige steder på Christianshavn.

Kollektiv stemme
Samarbejdet er på mange måder et kunstnerisk eksperiment. Hvad sker der, når fem forskellige kunstnere søger at skabe noget sammen? Når fem kunstnere kommer med hver deres udtryk, som skal blive til ét?

Billedkunstnerne Linda Bjørnskov, Pernille Kløvedal Helweg, Anne Marie Ploug, Melou Vanggaard og Maria Wæhrens har valgt at anonymisere sig under det fælles navn – RÅBERI OVER HEGNET. Beslutningerne tages i fællesskab – de diskuterer ideer, prøver af, kommer i tvivl og vender tilbage. Som gruppe er det nødvendigt at tage sig tid til at arbejde sig gennem alle processer, da der i sammenspillet kan opstå noget nyt og uforudsigeligt. Men det tager tid, og det er en udfordring at arbejde 5 individer sammen under én stemme – der arbejdes med fem opfattelser af farven rød, fem vinkler til et værk etc. Det beskriver de selv som et ’benspænd til motivering’.