Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De to tekstildesignere, Mathilde Aggebo og Julie Henriksen, arbejder i atelieret på Plan 2 på et grundforskningsprojekt i, hvordan man kan “transformere tekstile værdier til moderne arkitektur”.

Oftest bruges tekstil i arkitektur som udsmykning eller funktionelle elementer, gardiner eller gulvtæpper, der inddrages til sidst i indretningen, og gerne forventes at blive skiftet ud med tiden. Blødhed, sanselighed og omsorg for nærsanserne er for Mathilde og Julie kvaliteter, der særligt er kendetegnende for tekstil. Disse kvaliteter, mener de, bør indarbejdes i arkitekturen og undersøger derfor, hvordan man kan bruge tekstile teknikker og metoder helt fra starten af byggeprocessen, så de tekstile egenskaber bliver integreret i arkitekturen.

Projektet er en fortsættelse af Mathilde og Julies afgangsprojekt fra Danmarks Designskole i 1993. Med sig fra den gang har de en serie af garn vikleprøver i farveskalaen sort til hvid. Beundringen af disse farveovergange er et konkrete udgangspunkt for det igangværende arbejde. I Tekstilværkstedet på SVK indfarver de uldstof og sisalgarn i plante- og syntetiske farvestoffer og afprøver forskellige metoder for at opnå forskellige effekter af farveovergange. Mathilde og Julie er især optaget af overgangene mellem farverne, fra det farvemættede til den del af tekstilet, der ikke har suget farven op.

For at overføre denne effekt til grundelementer i arkitektur, udvikler de prototyper for indfarvning af standard beton. Indfarvningsmetoden, de benytter, er den samme dyppeteknik som ved indfarvning af tekstilerne, men farvepigmenterne er jordfarver og særligt egnede til beton. Betonen, der før fremstod rå og kold, får med de ujævne indfarvninger en indbydende organisk kvalitet af stoflighed og varme.

Som det gennemgående tema i projektet arbejder Mathilde og Julie med kirsebærtræet, der er et klassisk motiv i tekstilkunst. De udvikler kirsebærmønstre i forskellige materialer, som grafiske afbildninger på tryk og i mere abstrakte versioner som hulmønstre i papir, udskæringer i finértræ og relieffer i beton.

Undersøgelserne kan pege i mange retninger, eksempelvis til integreret design i moderne arkitektur og møbel- og gardintekstiler for Kvadrat.

Projekter er støttet af Nationalbankens Jubilæumsfond.