Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I det grafiske værksted arbejder Janne Malmros på en serie grafiske tryk til udgivelsen af bogen ’Useful Plants of Wakhan & Pamir’ af etnobotanikeren Jens Soelberg.

Okt. 2014

De grafiske tryk er baseret på illustrationer af planter fra Badakhshan, Afghanistan og skal indgå i en udstilling på NaturMedicinsk Museum i København og Florence Nightingale Museum i London.

Janne benytter koldnålsradering til at skabe sine illustrationer ud fra de naturvidenskabelige optegnelser over planterne. Ved at ridse på plexiglas med en nål og andre skarpe genstande bliver tegningerne en nøjagtig gengivelse af de originale planter. Værkerne vil være brugbare i en naturvidenskabelig kontekst og samtidig fremstå som selvstændige kunstneriske værker præget af Janne Malmros særegne stil.

Netop den videnskabelige dybde, der er implementeret i hendes arbejde, er vigtig for Janne, og projektet ligger i krydsfeltet mellem kunst og viden.  I dette tilfælde kan kunsten komplementere videnskaben og videnskaben inspirere kunsten. Værkerne er på samme tid egnede til en kunstudstilling og til at bruge i undervisning.

Efter at ridse motivet i plexiglasset trykker Janne på papir, der til sidst males med akvarel. For at ramme de rigtige farver samarbejder hun undervejs med Jens Soelberg. Koldnålsradering er en enkel og hurtig proces med et fint resultat til følge:

”Jeg kan godt lide at en plexiglasplade er lige til at gå til, den skal ikke igennem nogle processer, inden jeg kan bruge den. Ved at ridse med et simpelt instrument kan man opnå en meget fin trykkeflade. Fordelen ved en plexiglasplade er desuden, at jeg kan kontrollere, at jeg har tegnet præcist, noget som er vigtigt når man skal gengive naturen.”