Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

På Statens Værksteder for Kunst har Marie Raffn arbejdet med værkproduktion til soloudstillingen ’An oval, a vowel, an e’ til Vestjyllands Kunstpavillon. Hun påbegyndte indledende materialeundersøgelser med stål og afstøbninger som notationstegn på et udviklingsophold på Statens Værksteder for Kunst i efteråret ’20.

Juli 2021

I installationen, bestående af bøjede stålbånd med geometriske farvefelter i gips, forbliver nogle af gipsafstøbninger i deres jernform, mens andre indgår i et større cirkulært system af mange dele, som hænger sammen. Et geometrisk kredsløb. Samlet leder de skulpturelle former associationerne hen imod en rumlig, forstørret, fragmenteret tegning. Og åbner op for tanker omkring hvordan det ville være at kunne befinde sig kropsligt i en afbildet kubistisk verden. I et abstrakt sprog.

Marie Raffn har klippet tynde, store jernplader på klippemaskinen med en bredde på ca. 3-7 cm, hvis kanter hun efterfølgende har rundet på slibemaskinen, bøjet med håndkraft for så at mic- eller tic svejse. Når hun herefter har støbt med gips og pigment i metalformerne, har det været let at få afstøbningen til at slippe. Visse steder har hun ladt gipsen blive siddende bl.a. med tanke på, hvordan man kan udfylde de runde former i bogstaver med en (farve)blyant. De jernformer, hvor afstøbningen er blevet siddende, har fået en lille bøjelig ”bremse” svejset på, så gipsen på denne måde bliver i ”sit hjem”.
Formerne balancerer enten frit i rummet eller hænger på væggen som relief. 

På afstand kan metallinjerne både beskues som stregen af en tegning, en notations-nynnen, som et partitur for musik, eller som en ‘scribble’. Nogle af de skulpturelle former kan minde om væsener eller lede tankerne hen på alverdens dyrearter.

Til ferniseringen på udstillingen fortolker violinist Helene Buchhave Lind et udvalg af skulpturerne som grafisk score for abstrakte artslyde. Det kan være dyr, der bruger ekkolokalisering og udsender lyde i deres miljø. Desuden vises et værk i form af et kort af udstillingsrummet i skala 1:40 med en grafisk/tekstlig repræsentation af værkerne og kompositionen i selve rummet.

An oval, a vowel, an e er støttet af Statens Kunstfond og Dansk Tennis Fond.
Vestjyllands Kunstpavillons samtidskunstprogram er støttet af Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.

Læs pressemeddelelsen for udstillingen her