Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Marie Bancks har arbejdet med to udstillinger under sit ophold på Statens Værksteder; fire skulpturer til X-rummet hos Huset i Asnæs og en skulptur, lavet af det samme materiale, til udstilling i Foyer.

April 2024

“Port” afspejler min egen søgen efter forbindelse og forandring i en kaotisk tid. Porten repræsenterer de uundgåelige overgange, vi alle må gennemgå, både dem vi selv vælger, og dem vi udsættes for. Værket “Port” består af en høj bue, skabt af bukkede, grønpatinerede kobberrør. Dets form ligner en åbning, en gennemgang eller en deform port.

Arbejdsprocessen på Statens Værksteder

Gennem mine værker udforsker jeg materialernes muligheder og begrænsninger i en søgen efter en særlig form for resonans- en balance mellem det smukke harmoniske og det ubalancerede foruroligende.

Hvilke materialer, der tiltrækker min opmærksomhed, varierer for hver ny opgave, og jeg er altid på udkig efter nye metoder. Jeg er interesseret i håndværket bag de konstruktioner, jeg arbejder med. Der er mange trin mellem idé og færdigt værk, og jeg anser alle dele for lige vigtige.

Til min serie af porte har jeg arbejdet udelukkende med bløde kobberrør, den slags, der bliver brugt som gas- og vandrør. Jeg har arbejdet med flere dimensioner det passer ind i hindanden, for at konstruere skulpturer, der vil kunne samles og skilles ad igen.

Det viste sig at være meget svært at svejse delene sammen, da rørenes vægge er meget tynde, og det bløde kobber hurtigt bliver deformt eller smelter væk i de høje temperaturer. På metalværkstedet blev jeg introduceret til, hvordan jeg i stedet for at svejse, kunne lodde mine kobberdele sammen. Efter nogle dages træning på spild-stykker, kunne jeg ved hjælp af lodning montere mine høje porte.

Jeg har lavet mange små modeller i pap og i tynde kobberrør, for at finde frem til den rigtige form, før jeg begyndte at arbejde i stor skala.