Skip to content Skip to footer
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Udstilling Foyer: Marie Bancks

juni 28 15:00 - august 4 17:00

PORT

28. juni – 4. august 2024

PORT afspejler en søgen efter forbindelse og forandring i en kaotisk tid. Som symbol repræsenterer porten de uundgåelige overgange, vi alle før eller siden må gennemgå i livet, både dem vi selv vælger og dem, vi udsættes for. Værket er en abstraktion af en åbning, en gennemgang eller en deform port og består af en høj bue, skabt af bukkede, grønpatinerede kobberrør.

Titlen er samtidig det engelske ord for havn og forbinder udstillingen til udstillingsrummet, der ligger i det gamle havnekvarterer ved kanalen på Christianshavn. Bygningen, også kaldet Gammel Dok Pakhus, blev oprindeligt brugt til skibslager og pakhus, og bærer stadig i dag tydeligt præg af sin historie.

Værkernes narrativ handler om at tage afsked med de personaer eller roller, man har spillet på et tidligere tidspunkt i livet. De er en hyldest og samtidig en memorial; Noget skal forgå før nye skabninger kan få lov at vokse.

Fernisering, fredag d. 28. juni 2024 kl. 15.00 – 17.00 i Strandgade 27B Christianshavn.

Arbejdet med udstillingen

Marie Bancks har arbejdet med bløde kobberrør af den slags, man bruger til gas- og vandrør og konstrueret dem, så de passer ind i hindanden og let kan skilles ad igen.

“De forskellige dele var vanskeligere at svejse sammen end ventet, idet rørenes vægge viste sig at være meget tynde, og det bløde kobber derfor hurtigt blev deformt eller smeltede ved de høje temperaturer. På metalværkstedet lærte jeg at lodde kobberdelene sammen i stedet og efter nogle dages træning med kobberrester, kunne jeg ved hjælp af lodning samle de høje porte.”

Marie Bancks udforsker materialernes muligheder og begrænsninger i en konstant søgen efter en særlig form for resonans eller balanceren mellem det smukke harmoniske og det foruroligende ubalancerede.

Valget af materialer varierer for hver ny opgave, og Bancks er altid på udkig efter nye metoder. Håndværket bag de konstruktioner, hun arbejder med, interesserer hende i høj grad, og de mange trin fra idé til færdigt værk, anser hun for lige væsentlige.

Den port, der er lavet til rummet i Foyer, er patineret med en hjemmelavet opskrift bestående af eddike, lim og havsalt. Blandingen giver en kraftig lyseblå til grønlig overflade.

PORT (digt)

Omveje til revner i virkelighedens væv,
Hvor verdener kolliderer og bryder sammen,
Ensomhedens brølende ørkener,
Hvor kun skyggerne vover sig ind.

Kropsåbninger som sår i kødet,
Til smerten der lurer i sjælens mørke,
Ormehul under sengens kolde lagner,
Hvor mareridtene hviler og venter.

Begyndelser og slutninger visker ud i ingenting,
Som et råddent korthus der styrter sammen,
I søgen efter meningen med det meningsløse,
Vandrer vi gennem livets ødelagte portaler.

Melankoliens kolde ånde,
Klæber sig til os som en mørk, fedtet dug,
I mødet med det uudgrundelige,
Findes vi, fortabte og forladte.

Marie Bancks / ChatGPT 3

Prompt til ChatGPT: Skriv et digt med navnet PORTE og lad dig inspirere af disse linjer: Ind og udgange. omveje til huller i rummet, ensomhed, kropsåbninger, ormehul under sengen. Begyndelser og slutninger. Digtet skal være melankolsk og inspireret af den svenske digter Bruno K. Øijer.

Detaljer

Start:
juni 28 15:00
Slut:
august 4 17:00
Begivenhed Kategorier:
, , ,

Arrangør

Statens Værksteder for Kunst

Sted

Statens Værksteder for Kunst
Strandgade 27B
København K, 1401 Danmark
+ Google Maps
Se Sted hjemmeside