Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

På Tekstilværkstedet arbejder tekstildesigner Mie Nygaard Thomsen på et udsmykningsprojekt til Center 10, Århus High School. Mie er blevet udvalgt af Aarhus Kommunes Kunstråd til at skabe en udsmykning i skolens aula. Udsmykningen har til formål at fremme en god atmosfære i rummet og forstærke fællesskabet imellem eleverne.

Mie er uddannet tekstildesigner og har en særlig interesse for lysfiltrering gennem tekstil. Med forskellige teknikker til præparering af den tekstile flade, som for eksempel stoftryk, formfiksering og udbrænding, undersøger hun, hvordan hun kan ændre aulaens kolde kunstlys, så det får karakter af dagslys. Samtidig eksperimenterer hun med at skabe et skulpturelt værk, der indeholder en tidløs fortælling, som skolens elever kan relatere sig til.

På baggrund af flere ophold på skolen, samtaler med eleverne og en afsøgning af deres vanlige gang gennem skolens labyrintiske arkitektur, er det Mies overordnede idé at lave en udsmykning, der i form og udtryk afspejler elevernes måde at orientere sig på og understreger aulaens funktion som samlingssted og pulserende centrum.

Mie har med udgangspunkt i sin research lavet et håndtegnet abstrakt mønster, der motivmæssigt henviser til de mest anvendte gangruter, til og fra aulaen. Via serigrafi trykker hun mønsteret i flere farver, på forskellige tekstiler og i variable størrelser. Ved at holde tekstilerne op mod lyset undervejs, undersøger hun, hvilken indvirkning mønster-tekstil-kombinationen har på lysets filtrering.

Derudover eksperimenterer Mie med transparensen ved at brænde bomulden væk i polyesterbomuld, så rutemønsteret viser sig som gennemsigtige linjeformationer.

Den mest udfordrende teknik er, ifølge Mie formfiksering i store formater, som kræver en stor portion tålmodighed og mange eksperimenter for at finde frem til en form, hvor tekstilerne ikke falder sammen. Mie har opdaget, at den type polyester, som anvendes i serigrafiske rammer, er særlig velegnet til formfiksering, fordi det er vævet med blot én enkelt tråd, og derfor bliver meget stift, når det udsættes for damp.

Udover de skrøbelige tekstile objekter vil Mie inkludere elementer af laserskåret plast og akryl i den endelige udsmykning.