Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I atelieret på plan 3 arbejder Charlotte Østergaard på at videreudvikle sit formsprog igennem eksperimenter med plisseringsteknikker.

Dec. 2014

Snarere end at arbejde mod et konkret mål eller produkt er Charlottes værker en undersøgelse af udtryk og en leg med mønstre og materialitet.

Som kostumedesigner fokuserer Charlotte på interaktionen mellem krop og form. Hendes ophold på SVK kan i høj grad karakteriseres som en kunstnerisk research, hvor hun primært udforsker rummet omkring kroppen. Hun ønsker at undersøge, hvordan et formudtryk eller kostume kan bevæge sig væk fra kroppen og ud i rummet uden at miste relation til kroppen.

Hendes arbejde udspringer fra geometri og plisseringsteknikker. Med bl.a. origamifoldninger i pap og papir skaber hun små og store værker, der enten hænger på væggen, ligger på gulvet eller er opsat på giner. Charlotte er optaget af det flade papirs mulighed for at blive til et tredimensionelt, rumligt værk vha. foldning. Det giver nærmest noget skulpturelt eller arkitektonisk til værkerne. På noget af materialet har hun malet stribeforløb og efterfølgende foldet det efter en anden orden. På den måde går stribernes logik imod plisseringens, og to rytmer mødes.

Værkerne leder tankerne hen på teaterkostumer. I løbet af Charlottes ophold har hun inviteret en danserinde til at udfordre, afprøve og sætte værkerne i spil.

Modsat når hun normalt designer tøj, er formålet med opholdet at løsrive sig fra beklædningens krav om funktionalitet:

”I arbejdet med beklædning er jeg ofte underlagt en formmæssig begrænsning eller udfordring, da beklædningen (min kollektion), som skal bruge i hverdagen, må forholde sig til funktionalitet, brugbarhed og holdbarhed. Arbejdet med kostumet til dans indebærer ligeledes krav til funktionalitet og holdbarhed.”

Formeksperimentets mål er at udforske kreative processer og designfaget med en større kunstnerisk frihed end ellers. Ønsket er dog at opholdet leder til en fremtidig udstilling eller performance.