Kirsten Justesen har arbejdet på et monument for grevinde Danner (1815-74) i Anne Marie Carl-Nielsens atelier. Justesen er uddannet klassisk billedhugger, men udviklede tidligt en konceptuel skulpturpraksis, som hun i 1970’erne knyttede til undersøgelsen af en feministisk æstetik, hvilket afspejles i hendes tilgang til Danner monumentet.
Dec. 2024
Grevinde Danner, der i sin tid foretog en usædvanlig klasserejse fra samfundets bund til top, brugte sin position som ægtefælle til Frederik d. 7. til gavn for fattige og udsatte kvinder og piger. Hun grundlagde Dannerhuset, og derfor placeres Justesens monument ved Dannerhuset på hjørnet af Gyldenløvesgade og Vester Søgade i København.
Projektet Svanesang vers 2 / Forarbejder til Monument for grevinde Danner bearbejder et udvalg af Justesens omfattende research- og skitsemateriale til den fire meter høje bronzeskulptur. Fremfor et portræt er skulpturen et monument over grevindens liv og gerninger samt den efterfølgende kvindepolitiske udvikling, der kædes sammen i en tidslinje og billedfortælling på figurens sokkelskørt. Billedfortællingen repræsenterer nedslag i den kvindelige erfaringsverden såvel som historiske milepæle og afsluttes med en krans af husholdningsemballage ved soklens fod.
Udstillingen hos Tom Christoffersen viser flere modeller; fra helt tidlige versioner til den endelige figur i skalaforhold 1:8 og 1:2. Modellerne giver et indblik i, hvordan Kirsten Justesen har arbejdet med skulpturens form og proportioner. Relieffer i rødler fortæller, hvordan mulige teknikker og temaer til sokkelskørtets billedfortælling er blevet undersøgt, mens man i 1:1 papirskitser til sokkelskørtet kan gå på opdagelse i fortællingens udvikling og de symboler og tekster, der har været i spil inden den definitive udvælgelse.
Blandt de udstillede genstande finder man også projektdagbøger, patineringsprøver og andet materiale fra processen. Til sammen danner de mange skitser, modeller og billedfragmenter et indtryk af efterprøvede overvejelser og forsøg, af beslutninger og fravalg.