Inger Sif Heeschen har arbejdet i Statens Værksteders lille lerværksted på to projekter, henholdsvis ”Tales of Meander” og ”Drainspotting”. Begge projekter til udstilling i september 2021.
Aug. 2021
”Tales of Meander” er en serie ”skjold” i keramik, som skal udstilles og indgå som en del af en performance på Thorvaldsens Museum d. 1. september 2021.
”Drainspotting” er en serie af 12 skåle til gruppe-udstillingen ”Skulptur Park Amager” d. 4. september 2021.
I begge projekter har jeg arbejdet med at ”kvætse” plader af ler mod kloakdæksler langs havnekajen ved Statens Værksteder for Kunst. Denne teknik kan nok bedst sammenlignes med relieftryk, hvor det bløde ler tager form af kloakdækslernes jernmønster. Mønsteret er forblevet intakt, mens jeg har omdannet leret til skjold og skåle i gipsforme.
Jeg var i foråret bosat i London og blev fascineret af de britiske kloakdæksler og deres ornamentering. Jeg så et sammenfald i profilen af vaser / beholdere og dækslernes aftegning. Ved at lave en serie skulpturelle vaser ud fra aftryk af disse dæksler forsøgte jeg at skabe en forbindelse mellem kloaksystemernes transport af spildevand til åbent hav eller flod og stenalderens første lerkrukker, som blev brugt til at transportere vand fra flod til husstand. Jeg arbejdede udelukkende i rødler (Terra CoIa), som også bruges til filtre til rensning af vand. Desuden har de en hyppig forekomst i arkæologiske vasefund fra neolitisk tid.
På statens værksteder kastede jeg mig derfor over de københavnske kloakdæksler, hvis mest udbredte dækseldesign fremstår som en modstridende sammensmeltning af den antikke græske mæanderport og industrialiseret kodning støbt i jern.