Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Til en udstilling på Charlottenborg Kunsthal med titlen, “Digital Matters”, har Honey Biba Beckerlee arbejdet på Statens Værksteder med værket Swarming / Swimming. Et vævet værk, der sender en hilsen til de undersøiske internetkabler, der udgør den fysiske infrastruktur for den digitale tidsalders enorme informationssky.

Nov. 2022

Informationen bæres igennem kablerne via lyssignaler og forankrer internettets hurtige og konstante informationsstrømme i jordbundne, digitale nervesystemer, der løber henover planeten. De data, vi konstant producerer i vores omgang med digitale teknologier oversættes altså til lys, der tikker igennem havlandskaber. Kunstværket fungerer som en abstraktion over dette billede og er derfor vævet i tang, optisk fiber og ålegræs.

Sværm-algoritme

De lyssignaler, der løber igennem vævningen tager sin form fra det, der kaldes Particle Swarm Optimization Algorithm, en optimeringsalgoritme, der er inspireret af forskellige sværmdyr som bier, sommerfugle og fugles evne til at koordinere kollektive handlinger i store grupper. Sværmen er et eksempel på en overlevelsesstrategi, der tager udgangspunkt i fællesskabers robusthed. Den er også eksempel på en form for intelligens, der overstiger det enkelte individ. Sværmens intelligens findes i summen af dem, der tager del i den. Inden for datalogien bruges sværm-intelligens-algoritmer til at optimere distributionen af data i internettets komplicerede netværk. Hermed undersøger værket, hvordan vores teknologi låner fra- og bygger videre på- viden, der findes i den mere-end- menneskelige verden.

På væveværkstedet har jeg spændt optisk fiber på væven og eksperimenteret med at ivæve forskellige materialer, der kan forbindes til havkabler. I det store atelier, formeriet,  samlede jeg min egen væv og vævede motivet i ålegræs. Derefter har jeg, sammen med en tekniker, bygget en aluminiumsramme til vævningen på 3×3 meter, lagt LED lys i rammen og spændt den optiske fiber op i den.