Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

På SVFK laver Heine Thorhauge Mathiasen en skulpturel mobile; en roterende søjle med projektor og lys til en performance i samarbejde med Henning Lundkvist.

Jan. 2020

I forbindelse med Copenhagen Organ Sound Art festival og opførelsen af Henning Christiansen orgelværk Fluxorum Organum op. 39 laver Heine Thorhauge Mathiasen en scenografisk installation til rummet i Koncertkirken på Nørrebro.

Performance i centrum

Henning Christianens orgelværk opførtes første gang i 1967 og fungerede som et soundtrack til Joseph Beuys’ performance Eurasienstab, hvori han søgte at kanalisere spirituelle energier fra øst mod vest. Med en motoriseret skulptur teleporteres et helt andet rum ind i KoncertKirken, og en uregerlig tekst agerer libretto til en ellers stum orgelkomposition.

I tråd med aktionen som kunsthandling lader kunstnerne sig inspirere af tilfældige omstændigheder, og disse bliver til karakterer i fremførelsen. Som karakteriseret i kompositionens udstrakte og repetitive forløb, præget af cirkulære afslutninger, drages der en parallel til 24-timers racerløbet i Le Mans: domineret som det er af det cirkulære, repetitive og en manisk tidsbesættelse.

Hvor Christiansens komposition bærer tidsangivelsen »Langsam und Zeitbewusst« er Le Mans »Sehr Schnell und Mega Zeitbewusstsein«. Hvor Joseph Beuys har advokeret for udholdenhed og disciplin i performancekunsten (som i den kanoniserede performance I like America, and America likes me), er racerløbet en ultimativ udholdenhedsperformance: en absurd variant af transcendental meditation som sammensmeltning af krop og maskine.

Udover en motoriseret AV-skulptur, projiceres også en tekst for publikum; en rytmisk form for libretto, hvor Beuys sniger sig ind som en karakter sammen med andre kunstnerlige ol’ boys og alfahanner, og hvor udholdenhedsperformancen er outsourcet til club-kids, der aldrig sover og prekære Uber-chauffører, der arbejder døgndrift.

Multimedia-totem

På værkstederne hos SVFK opbygges konstruktionen, der skal udgøre denne ‘multimedia-totem’. Afgørende for konstruktionen er en robusthed og stabilitet, men stadig en lethed og mobilitet der gør at den kan installeres af få hænder, on-site og foran publikum. Da video-projektoreren er monteret højt på en ganske spinkel konstruktion, er det vigtigt, at vægten er centreret og tyngdepunktet præcist. Ligeledes skal samling af konstruktionen kunne udføres hurtigt og præcist. I metalværkstedet udføres svejsning, præcisionsboring og montering mv. I træværkstedet udføres transportkasser, bemaling, displaysystem og detaljearbejde.