Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tekstilkunstner Thea Bjerg arbejder frem mod en udstilling hos tyske Galerie Rosenhauer i november. Hun prøver i øjeblikket kræfter med laser-cutting i forskellige stofmaterialer.

Sep. 2015

Projektet ”Flower Power” handler om inspiration i blomster, og Thea undersøger i sin meget åbne tilgang til projektet mønstre, materialer, teknikker og farver. Rigtig mange emner testes på én gang, og det endelige udtryk er noget, der skal arbejdes frem gennem eksperimenter og undersøgelser.

Theas arbejde fokuserer på at skabe rumlighed i stoffet, og hendes værker beskrives ofte som værende ”arkitektoniske” og ”maleriske”. Til dette projekt afprøver Thea en anden teknik til at skabe rumlighed og dybde i stoffet, nemlig lasercutting.

At koble et højteknologisk værktøj med håndværket er en udfordring og noget, som Thea finder meget interessant. Alle mønstre bliver tegnet i hånden og derefter overført til de programmer, som bruges til lasercutteren.

”Jeg kan rigtig godt lide at have min blyant, viskelæder og en stor rulle papir. Få det gennem kroppen og hænderne. At få lagt det ind i de rigtige computerprogrammer bagefter er lidt af en udfordring”.

Teknikken er ny for Thea, og metoden tvinger hende til at tænke omvendt – fremfor at tilføje noget til stoffet i skabelsen af mønstre, fjernes det nu og bliver skåret fra.

Overraskelser
Når der arbejdes med nye metoder og nye teknikker, opstår der altid overraskelser og aha-oplevelser. Thea har fundet stumper og stykker frem af forskelligt stof, som hun nu prøver at skære og bearbejde for at se, hvad der sker. Bl.a. har hun testet, hvordan stof som polyester og silke reagerer og opfører sig, når det bliver skåret af laseren.

Rent praktisk skærer Thea flere stykker stof samtidig, hvor hun lægger papir mellem hvert lag stof for at adskille stofstykkerne. Mellem enkelte stykker stof er papiret blevet glemt, hvilket har fået stofstykkerne til at smelte sammen. En ikke-intenderet effekt, som Thea nu overvejer at arbejde videre med. Ligeledes har nogle af lagene smittet af på i hinanden, hvilket har skabt en sjov farveeffekt. Det handler om at ”gøre noget” og se, hvor det fører hen.

I øjeblikket undersøger og eksperimenterer Thea med stof, mønstre og udskæring i lille skala. Til udstillingen tænker Thea, at prøverne skal omsættes til stor skala, hvor tanken med udstillingsværkerne er, at de skal fungere samlet som helhed, men lige så vel kan separeres til enheder, der kan bæres på kroppen.

Næste skridt i arbejdet bliver bl.a. at afprøve forskellige stoftryk og farveblandinger på SVKs tekstilværksted.