Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Peter Johansens tidligere projekter gemmer på flere stole og siddemøbler. På SVK er han i gang med at udvikle nye prototyper af to stole og dermed udvide sit repertoire i møbeldesign.

Feb. 2015

Stol af metalrør
Den ene stol som han arbejder på, er en metalstol med fokus på de grafiske linjer. Peter har bevidst tydeliggjort en opdeling af stolens sammensætning i to dele. En del til ryg og forben og en anden til sæde og bagben. Den lidt omvendte opdeling giver Peter nogle statiske udfordringer, men tilfører samtidig stolen en umiddelbarhed.

Stolen er således sammensat af to enkle forløb af stålør, som er bukket med rørbukkeren i metalværkstedet. Udfordringen har været komforten i stolen, da Peter ville undgå at bruge et traditionelt rygstykke. Som bruger af stolen hviler man ryggen blot på røret, men ved at bruge et tykt rør er komforten bevaret.

Stolen skal fungere som en udendørsstol. Derfor er det vigtigt, at den er robust og kan modstå vind og vejr. Trods rørene i sig selv er robuste, bliver stolen endnu mere modstandsdygtig, når metalsædet isættes.

Stolen kan stables på to måder: på almindeligvis hvor en stol stilles oven på en anden eller ved at tage en stol og føre den gennem rygstykket på en anden, så sæderne hviler på hinanden. Det sikrer stolene en høj funktionalitet, da de kan stables eller blive flyttet flere ad gangen.

Afslutningsvis vil Peter pulverlakere stolen.

Stol af træ
Den anden stol, som Peter arbejder på, udføres i træværkstedet. Det er en enkel stol med et udfordrende rygstykke, som har et karakteristisk svaj. Som metalstolen er det igen materialet, som gennem muligheder og begrænsninger sætter dagsordenen for Peters arbejde. Svajet i rygstykket er det, der giver styrke og komfort, og i sidste ende det, som giver stolen dens karakter.

Rygstykket udføres i massivt træ. Efter at have placeret træet i en ‘svedkasse’ lægges det i en form. Formen har Peter lavet i den ønskede krumning og består af en positiv og negativ del. Derved bøjes træet til det ønskede svaj. Efterfølgende tilpasses træstykkets hjørner og pudses, så de bliver bløde og runde.

Stolens sæde udføres også i massiv træ. Inden Peters ophold på SVK ophører skal han også have fræset en kant til rygstykket og sat ryggen på.

Peter ser selv stolen som en nyfortolkning af Tove og Edvard Kindt-Larsens lille dreje stol fra 1957 parret med Alvar Aaltos stol 66 og 69 – ofte brugt i dagsinstitutioner – men med et mere raffineret udtryk.