Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I månederne juni-august 2014 arbejder kunstfotograf, Jakob Emdal, i SVKs fotoværksted, hvor han udfordrer og undersøger det digitale fotografi i forhold til internet-shopping og e-handel.

Aug. 2014

Emdal er interesseret i og fascineret af et fotografisk udtryk, der i høj grad synes at være affødt af det digitale billedes æra og af et billedsprog, som både professionelle og efterhånden også den almindelige forbruger synes at benytte sig af i forbindelse med fremstilling, køb og salg på e-platforme.

Han har, som en del af projektet, fulgt et førende internet-auktionshus. Især fotografierne fra en bestemt afdeling fangede Emdals interesse, hvor meget varierede objekter er fotograferet komplet identisk.

“En lampe af Kaare Klint, et værk af Ai Wei Wei eller en samling fiskestænger…”, siger Emdal. “Opsættelsen i et studie er på den måde en form for magtstruktur. Man kan hurtigt få rigtig mange ting til at se godt ud, inden for den konstruktion. Samtidig går det meget hurtigt. En del af tingene er belagt med støv, som ser ret smukt ud i det der studielys. Flere ting er i stykker eller medtaget. Selv der, hvor det funktionelle ved objektet er blevet taget væk, ser man det måske som en værdi. Det er interessant at se på i forhold til, hvordan studiefotografiet går ind og påvirker vores idé om værdi.”

Emdal laver sjældent hele serier, men foretrækker arbejdet med det individuelle fotografi, der kan stå alene. Om det står i kontrast til helheden er ikke så vigtigt for ham. Til gengæld er præsentationen af stor betydning.

“Det er vigtigt for mig at skabe en kontakt med udstillingsrummet. I den forbindelse arbejder jeg også meget med billedrammen og med, hvordan billedrammen fungerer som en ledsager. Et bindeled imellem billede og rum, men som også har sit eget (form)sprog.”

Derfor vil Emdal, udover sine fotografiske eksperimenter med objekter, opstilling og lys, også benytte en del af sit ophold på SVK i træværkstedet med at skabe unikke rammer til sine værker.

Fotografierne produceres med henblik på udstilling i 2015.