Skip to content Skip to footer
Næste ansøgningsfrist: 6. maj 2024 kl. 24:00

Ane Lykkes installation ”Curbing the Sense of Endlessness” i tunnelen mellem Panuminstituttet og Rigshospitalet. Forlægget til installationen er udført på Statens Værksteder.

Besøgende, der skal igennem tunnelen fra Panum Instituttet til Rigshospitalet, har ikke længere kun grå beton at kigge på, når de tager den underjordiske vej. Designeren Ane Lykke har udført et installatorisk værk, der giver nyt liv – og lys – til et ellers anonymt sted.

Tilbage i starten af 2010 arbejdede Ane Lykke på Statens Værksteder. Her brugte hun miniatelier, træ- og metalværksted til at udarbejde sit udsmykningsforslag, før det skulle vises frem for opdragsgiverne. Et forslag der tog udgangspunkt i ønsket om at skabe et sanseligt møde mellem bruger og rum ved at forskyde opfattelsen af rum og flade igennem en tekstil optik.

Torsdag d. 9. juni 2011 blev installationen ”Curbing the Sense of Endlessness” så indviet. Installationen er 22 meter lang og strækker sig langs den ene væg i den underjordiske gang til universitetet, – en gang, der er konstrueret i beton og måler 3 meter i højde og bredde. Langs den ene væg har Ane Lykke installeret et langt bælte, bestående af opretstående stålrør. Stålrørene er placeret i en gitterstruktur, der får den effekt, at det ser ud som om systemet veksler mellem åben og tæt – mellem stramme ordnede linier og uigennemtrængeligt kaos –  når man går forbi.

Et eksempel på den måde Ane Lykke forholder sig stedsspecifikt til de omgivelser, hun arbejder med.

Som designer arbejder Ane Lykke i krydsfeltet mellem design, arkitektur og kunst. Hun er oprindelig uddannet tekstildesigner, og i sin arbejdsmetode er hun kendetegnet ved at overføre den blødhed, der kendetegner tekstilet til andre materialer, der traditionelt opfattes som hårde. Således er også hendes nyeste værk et eksempel på, hvordan stål ved hjælp af enkle geometriske former bliver organisk og indgår i et dialogisk samspil med omgivelserne.

Værket, der er doneret af ”Købmand i Odense Johann og Hanne Weimann f. Seedorffs Legat”, skal fremover lyse op i tunnelen og være med til at understrege den symbolske og fysiske betydning, tunnelen har for slægtskabet og det nære forskningssamarbejde, der foregår mellem Det Sundhedsvidenskabelige fakultet og Rigshospitalet.

—-

Om designeren

Ane Lykke er uddannet fra Danmarks Designskole i 1996 fra Linjen for tekstil og Institut for Design. Hun har bl.a. lavet installationer til Dansk Design Center og Charlottenborg. I 2010 modtog hun Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

ane-lykke-381x254.img

Foto: Dorte Krogh

ane-lykke-381x2542.img

Foto: Dorte Krogh