Skip to content Skip to footer

10.  december afholdt Øivind Alexander Slaatto, som den sidste i 2014, en inspirerende og informativ design talk.

Er tid lig med kvalitet? Og hvad sker der med resultatet, når man kan designe, udvikle og producere en lampe på blot 11 dage? Nye digitale fremstillingsteknikker gør det muligt at designe, produktudvikle og producere bl.a. lamper i et uhørt tempo.

Af Maria Jørgensen
Dec. 2014

Sådan lød oplægget, da vi onsdag d. 10. december inviterede designer Øivind Alexander Slaatto og Jarl Vindnæs fra laserskæring-firmaet Cotter til en snak om de nye teknologier og deres indvirkning på designprocessen. De fremmødte fik for en stund ly for vinterkulden, og på årets sidste design talk præsenterede Slaatto udviklingen af lampeserierne ”SWIRL” og ”Giant Diamond”. Sidstnævnte blev fremstillet for DR til årets Melodi Grand Prix.

Fælles for SWIRL og Giant Diamond er, at prototyperne er fremstillet med laserskæring. Øivind er et eksempel på en designer, der arbejder med netop de nye fremstillingsværktøjer, som Cotter leverer. Fordelen ved samarbejdet er klar: Øivinds idéer materialiseres takket være Cotter og løftes fra at være skitser til konkrete produkter.

4

Having a finger on the pulse will leave you behind the heartbeat
I stedet for at være optaget af at have en finger på pulsen, som i sig selv kan være stressende, lyder Øivinds opfordring: ”Glem alt om trends. Bliv inspireret af livet og begyndt at skabe!” Med de muligheder, som Cotter faciliterer og stiller til rådighed for designere, er der kortere fra tanke til handling end nogensinde før. Nemt, bekvemt og hurtigt kan designeren kickstarte designprocessen.

På projektoren viser Øivind et snelandskab. Han forklarer, hvordan han forsøger, uanset hvilket produkt, han vil udvikle, at nå samme ro, harmoni og fred som i den sneklædte natur. Den matematik og struktur, som findes i naturen, er essentiel i Øivinds arbejde. Som han bemærker, er alt, hvad man finder i naturen, resultatet af milliarder af års evolution. En benhård frasortering af de løsninger, som ikke virker. Dét, som har overlevet, er brugbart og fornuftigt. Overført til Øivinds praksis betyder det, at produktet først og fremmest skal være naturligt – intuitivt at bruge, nemt at aflæse og fornuftigt at fremstille. Designeren skal lære af naturen – ikke imitere den; forstå dens regler og love, bruge dem samt skabe og bryde dem, når det giver mening.

Cotter – iværksætterne på Refshaleøen
Jarl Vindnæs er medstifter af firmaet Cotter. Imens han fortæller om firmaets opstart og visioner illustreres med video og billeder den teknologi, som firmaet er specialister i: Laserskæring.

Fordelen ved laserskæring er, at brugeren hjemmefra kan tegne og produktudvikle via Cottters internetbaserede værktøj og kort tid efter modtage et produkt med posten. Prisen udregnes med det samme og dermed ved brugeren præcis, hvad det vil koste at udføre en opgave. Processen kan gentages igen og igen, og designet skal ikke tænkes færdigt på forhånd. Ved at få sendt noget i produktion så hurtigt som muligt, kan designeren lære af de dele, som sendes tilbage fra firmaet.

Jarl Vindnæs introducerer publikum til teorien bag laserskæring og til de forskellige muligheder laserskæring har at byde på. Han påpeger, at man kan tilføre produktet en kompleksitet, som ikke er mulig i hånden. Det repetitive arbejde kan så at sige udliciteres til maskinerne, og designeren kan gøre det, han er bedst til – at bruge sine hænder.

+ÿivind, Statens V+ªrkstederTalk21-1936

Med en laserstråle skæres i et givent materiale. En maskine kan flytte strålen i to akser, og ved at give den en tegning at gå efter, skæres det ønskede. Allerede nu findes en bred vifte af software og værktøjer på nettet til at lege med teknologien.

Udviklingen af lampeserien SWIRL, produceret for Le Klint, er et eksempel på et frugtbart samarbejde mellem Cotter og en designer. Efter at have produceret en lampe om dagen i en måned på egen hånd, lagde Øivind projektet til side. Da han igen var klar til at tage fat, kontaktede han Cotter. Dermed blev lamperne en realitet og præsenteret for Le Klint på Stockholmmessen i februar 2013, som lancerede lamperne i Tokyo allerede i maj samme år. Grundet den overvældende respons fra messens besøgende, blev lamperne sat i produktion på rekordtid blot få måneder senere. Sammen med Jarl havde Øivind selv skabt prototyperne. Det analoge, klassiske arbejde med skitsetegning og modelbygning blev optimeret vha. de digitale teknologier.

”På lamperne er der tænkt over hver en millimeter, intet er overladt til tilfældighederne.”
Designer, Øivind Slaatto

2

Sammen står vi stærkere
Endnu et samarbejde fandt sted, da Jarl og Cotter i år fik til opgave at designe og producere seks store lamper for DR til årets Melodi Grand Prix. Jarl og Øivind havde få penge og endnu mindre tid; til gengæld havde de et rum med 60 meter til loftet og producerede lamperne på blot 11 dage.

Takket være laserskæring fik de hurtigt de digitale modeller sat i produktion, som de efterfølgende kunne videreudvikle. I stedet for en lang designproces arbejdede de trinløst fra model til virkelighed, og ved at arbejde 1:1 fik de med det samme en fornemmelse af, hvordan materialerne ville opføre sig.

-1740

”Vil man vide om en idé virker, kan man tage et materiale som er 1/3 del af det oprindelige mål, og hvis det virker her, virker det også i fuld skala.”

Ligesom da Øivind udviklede SWIRL, kunne man ikke have forestillet sig Giant Diamond uden det tætte samarbejde med Cotter. Teknologien var en forudsætning for den måde, de arbejdede på. En måde, hvorpå designeren på et splitsekund, kan stå med et produkt i hånden.

+ÿivind, Statens V+ªrkstederTalk70-2015

Det tætte samarbejde mellem producent og designer muliggjorde den markante eliminering af en tidskrævende udviklingsproces. Generelt betyder det, at Øivind i designprocessen ikke blot fremstiller skitser, men at han kan præsentere en færdig prototype. Dermed kan han over for en potentiel producent bevise, hvordan en specifik idé kan lade sig gøre.

”Med de nye laserskæring-teknikker står designeren meget stærkere over for producenten og ved, hvad det kræver og ikke mindst koster! Han ved mere om realiseringen af eget produkt og har et større overblik over designprocessen” afslutter Øivind og Jarl samstemmigt.

Hold dig orienteret om vores design talks 2015 ved at tilmelde dig nyhedsbrevet på vores hjemmeside eller ”like” vores facebookside.

>Læs mere om Øivind Alexander Slaatto her

>Se mere SWIRL fra Le Klint her

>Læs mere om Cotter her

>Læs mere om Øivind og Jarls salg af grandprixlamperne her